Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Upprop till branschen: ”Strandhäll bör införa ett stopp för rivningar”

Publicerad: 17 juni 2022, 08:03

Peter Ullstad på Codesign motsätter sig att riva byggnader som går att använda. Foto: Codesign/Anders Siljevall

Krama byggnaden heter en kampanj som vill stoppa rivningar. ”Vi kommer att lämna över våra krav till klimat- och miljöminister Strandhäll i Almedalen”, säger Peter Ullstad, arkitekt och vd på Codesign.

Ämnen i artikeln:

Codesign ArkitekterRegeringenBoverket

R


Annika Strandhäll bör i egenskap av miljö- och klimatminister initiera ”ett moratorium för rivningar av byggnader som faktiskt går att använda och för alla rivningar som inte möjliggör cirkularitet.” Orden inleder den ideella kampanjen Krama Byggnaden som har initierats av Robin al-Saléhi.

Även Peter Ullstad, vd för arkitektkontoret Codesign, deltar som arrangör bakom kampanjen, som även undertecknats av fler samhällsbyggare. Nu hoppas de att så många som möjligt skriver under inför överlämnandet av kraven till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i Almedalen i juli.

Läs även: Framtidskonsulten: Så pendlar vi i framtiden 

– Vi vill helt enkelt att hon jobbar för att ändra plan- och bygglagen. Som det är i dag har alla rätt att få rivningslov, med några få undantag. Det borde vara tvärtom i stället så att rivning av byggnader är undantaget, säger Peter Ullstad.

Peter Ullstad pratar om omvänd bevisbörda. 

– Den som ansöker borde i stället få bevisa att det inte finns några andra möjligheter än att riva. Dessutom bör de vara skyldiga att återbruka allt byggmaterial som går på plats eller i annan byggnad.

Rivningslov

Enligt honom är det numera fört i bevis att det mesta går att återbruka. Det visar de pilotprojekt som har genomförts. Det är bara branschen som är ovan vid återbruk och är rädd för nya processer som stör affärsplanen. 

– Ett ändrat regelverk skulle utbilda branschen blixtsnabbt i att bli bäst på återbruk. Pilotprojekt och några få företags initiativ att gå före räcker inte, det krävs lagstiftning, säger han.

De allra flesta rivningslov i dag ges på ställen där det finns planer om att bygga något nytt på exakt samma plats.

Läs även: Stöd behövs för att bygga nya bostäder i Ukraina inför vintern: ”Ett första steg” 

– Det borde vara en tankeställare. Primärt borde istället vara att behålla den befintliga byggnaden och utveckla metoder för hur det kan gå till. Redan idag går det att höja bjälklag med hjälp av domkrafter till exempel och det förekommer oftare internationellt.

Ett minimum borde vara att åtminstone behålla grunden till de byggnader som rivs.

– Grunden står ofta för en stor del av CO2-kostnaden, ibland ända upp till 30 och 40 procent av en byggnads klimatpåverkan. Det borde alla kunna ha som ett första mål, säger han.

Nytt regelverk behövs

Att svensk byggbransch står för en femtedel av landets klimatpåverkan, att vi har en rådande materialbrist samt klimatproblem talar sitt tydliga språk, tycker Peter Ullstad.

Läs även:

– Ett nytt regelverk kring rivningar och återbruk är högst rimligt.

Vad gör ni själva på Codesigns arkitektkontor för att leva som ni förespråkar?

– Eftersom vi har vår hållbarhetsprofil så får vi också kunder som är intresserade av samma sak, så för oss är det inte så svårt. Vi vet också att alla går att förflytta men att det inte går att förflytta en hel bransch på egen hand.

Fakta rivningslov:

Plan- och bygglag (2010:900) 9 kap. 10 §

Det krävs rivningslov för att riva en byggnad eller en del av en byggnad

   1. inom ett område med detaljplan, om kommunen inte har bestämt något annat i planen, och

   2. utanför ett område med detaljplan, om kommunen i områdesbestämmelser har bestämt att ett rivningslov krävs.

 

Det krävs dock inte rivningslov, om byggnaden eller byggnadsdelen får uppföras utan bygglov och kommunen i detaljplanen eller områdesbestämmelserna inte har bestämt att det krävs rivningslov.

 

JOHANNA ÅFREDS

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev