Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Tillsätter utredning om klimatanpassning

Publicerad: 17 november 2015, 08:30

Foto: En-cas-de-soleil/Wikimedia.

Regeringen tillsätter en utredning om hur bebyggd miljö och markanvändning kan anpassas till ett förändrat klimat. Den ska bland annat svara på om den nuvarande lagstiftningen kommer att behöva ändras.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Regeringen tillsätter en utredning om hur bebyggd miljö och markanvändning kan anpassas till ett förändrat klimat. Den ska bland annat svara på om den nuvarande lagstiftningen kommer att behöva ändras för att tydliggöra ansvar och finansiering av klimatanpassningsåtgärder.

– Vi måste ställa om samhället till ett förändrat klimat. Det är viktigt att ansvarsfördelningen är tydlig och relevant, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Vad gäller eventuella förändringar i lagstiftningen syftar de främst till att utreda om planeringsprocesser och regelverk överenstämmer sinsemellan. ”Vid behov ska också förslag om förtydligad ansvarsfördelning kring genomförandet av klimatanpassningsåtgärder tas fram” skriver regeringen på sin hemsida.

Utredaren ska också undersöka om det finns behov av justeringar i kommunernas möjlighet till kostnadstäckning. ”I vissa fall kan det finnas skäl för staten att delfinansiera åtgärder, och utredningen ska svara på hur sådana åtgärder i så fall ska utformas.”

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna, är positiv till att utredningen tillsätts.

– För fastighetsägare och boende är det viktigt att kommunerna på allvar sätter igång med åtgärder. Och att kommunerna inte vältrar över klimatanpassningskostnaden på kunderna. Därför bör utredningen fokusera på alternativa finansieringsformer som t ex kommunalskatt, statligt bidrag, gröna obligationer, katastroffonder (finns i Norge) och EUs fonder, skriver han på sin blogg.

Fastighetsnytt har tidigare skrivit om behovet av klimatanpassning. Det var i slutet av augusti som det visade sig att 96 procent av de svenska kommunerna tror att de kommer att påverkas av klimatförändringar. Trots det uppgav var femte kommun att de inte arbetar med klimatanpassningsåtgärder överhuvudtaget. IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med branschorganisationen Svensk Försäkring ville då se en nationell strategi för klimatanpassning.

– Under 2014 uppskattades de naturrelaterade skadorna kosta 1,6 miljarder kronor. Det är bara en bråkdel av den kostnad Sverige kommer att stå inför om vi inte rustar för ett extremare väder, sa Staffan Moberg på Svensk Försäkring då. Försäkringsföretagen vill även i fortsättningen kunna erbjuda ett omfattande skydd vid klimatrelaterade skador men det förutsätter att klimatanpassningen tar fart. Det kan bli mycket svårt att till exempel försäkra fastigheter som återkommande drabbas av översvämningar, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

Utredningen ska redovisas senast den 28 februari 2017.

Maria Nordlander

Källa: regeringen.se, Fastighetsägarbloggen

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.