Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Synar Stockholms tak för mer solenergi

Publicerad: 16 juni 2016, 07:59

På uppdrag av Kommunförbundet i Stockholm ska WSP ta fram en solkarta – för att kartlägga solinstrålningen på samtliga hustak i regionen. Syftet är att öka allmänheten och näringslivets intresse för solenergi.


Ämnen i artikeln:

StockholmWSP

På uppdrag av Kommunförbundet i Stockholm ska WSP ta fram en så kallad solkarta – för att kartlägga solinstrålningen på samtliga hustak i regionen. Syftet är att öka allmänheten och näringslivets intresse för solenergi.

Kartläggningen omfattar samtliga 21 kommuner i Storstockholm samt Håbo kommun. WSP ska beräkna hur mycket solinstrålning som kommer in på hustaken i kommunerna.

Solkartan kommer att bestå av en klickbar webbkarta, där användare kan beräkna en förväntad årlig solelproduktion.

– Med solkartan kan kommuner, företag och privatpersoner beräkna potentialen som finns i en hel stadsdel eller på enskilda byggnader. På så sätt kan placeringen av anläggningar för solenergi optimeras, säger Duncan McConnachie, uppdragsansvarig på WSP.

Beräkningar för solkartan bygger på datamängder från tre olika källor: byggnadsgeometrier, höjdinformation från vilken varje taks lutning och riktning beräknas samt meteorologiska data från SMHI. Analysen görs med hjälp av olika GIS-verktyg som utvärderar hur mycket solenergi som infaller på takytor inom ett område under ett helt år i kWh per kvadratmeter.

Datainsamlingen av underlag från samtliga berörda kommuner pågår i nuläget. Projektet beräknas vara klart oktober 2016.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

StockholmWSP

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News