Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sveriges största batterilager etableras i Karlshamn

Publicerad: 23 september 2022, 06:13

Här utanför Karlshamn ska energi lagras motsvarande en medelstor svensk stads effektbehov

Foto: Pressbild

Ingrid Capacity etablerar Sveriges största batterilager i Karlshamn på 70 megawatt
mot E.ONs regionnät. Det skriver Ingrid i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

SolcellerSvepet

Effekten som installeras kan jämföras med vad en medelstor stad med 100 000 invånare förbrukar när den har sitt största effektbehov, skriver bolaget. 

Energilagring med batterier har pekats ut som en viktig faktor för elektrifieringen av samhället där fossilfria energikällor som sol och vind ska spela en större roll. Batterilager att kan också skapa balans i de nationella stamnäten vid effektbrist.

– Energilagring i den här skalan möjliggör omställningen till mer fossilfri energi. Effektbehovet är här och nu, men att bygga kärnkraft och vindkraft tar tid. Lagring med batterier arbetar med betydligt kortare ledtider. Den gröna omställningen bör inte ske på bekostnad av att svensk industri måste trappa ned produktionen eller flytta sin verksamhet utomlands i brist på effekt. Det är en fråga om Sveriges konkurrenskraft och attraktionskraft som industrination, säger Nicklas Bäcker, chief strategy officer på Ingrid Capacity.

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SolcellerSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.