Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Svensk konsumtion ger ökande utsläpp

Publicerad: 7 februari 2013, 14:23

Utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion ökar enligt en studie som KTH-forskare gjort tillsammans med SCB.


Ämnen i artikeln:

KTH

– Trots att de svenska utsläppen har minskat här hemma, så har de ökat totalt eftersom utsläppen utomlands till följd av vår konsumtion har ökat, säger Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH.

Han har tillsammans med forskare på Statistiska Centralbyrån (SCB) och KTH-forskaren Yevgeniya Arushanyan bland annat tagit fram indikatorer för utsläpp av växthusgaser och andra utsläpp till luft orsakade av svensk konsumtion. Detta för att belysa miljöpåverkan i andra länder. Det huvudsakliga syftet med indikatorerna är följa trenden för utsläppen över tiden.

Beräkningar som presenteras i studien visar att utsläppen utomlands har ökat från 44 miljoner ton till 58 miljoner ton, vilket innebär 30 procents ökning mellan 2000 och 2008. Som en jämförelse har utsläppen i Sverige orsakade av svensk konsumtion minskat från 46 miljoner ton till 40 miljoner ton, vilket motsvarar 13 procents minskning. Detta under samma tidsperiod.

Resultatet i studien rör åren 2000 till 2008, men enligt Göran Finnveden finns det ingen anledning att tro att situationen inte kvarstår även för åren 2009 till 2012.

– Man kan misstänka att det ser ungefär likadant ut idag. De svenska inhemska utsläppen har gått lite upp och ner de senaste åren, bland annat på grund av konjunktursvängningar, men de långsiktiga trenderna håller nog i sig, säger Göran Finnveden.

Enligt studien förklaras ökningen huvudsakligen av en ökad konsumtion som tillgodoses av större import. Man pekar också på att en ökning kan orsakas av att sammansättningen av konsumtionen förändras, det vill säga att andra typer av produkter importeras, sådana som av olika skäl orsakar högre utsläpp. Eller att produktionen av de importerade varorna sker i länder som orsakar större utsläpp för att producera likadana varor.

Per person är växthusgasutsläppen från svensk konsumtion enligt rapporten cirka 10 ton per år, vilket är ungefär samma som genomsnittet i EU.

Undersökningen är gjord på beställning av Naturvårdsverket, och rapporten heter “Konsumtionsbaserade miljöindikatorer” Underlag för uppföljning av generationsmålet”. Den har även utkommit i en engelsk version.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande KTH

Ämnen i artikeln:

KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.