fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Större fokus på hållbart boende

Publicerad: 4 september 2017, 11:02

Textstorlek + – Dela med andra Tweet MAILA PRINTA PDF TAGGARSocial hållbarhet Stena Fastigheter Stena Fastigheter äger och förvaltar totalt 24 300 bostäder och 3 500 lokaler i Göteborg, Malmö och Stockholm samt Lund, Lomma, Landskrona och Uppsala. För ett år sedan började företaget även bygga bostadsrätter i hopp om att skapa mer dynamik och

Ämnen i artikeln:

Stena FastigheterSocial hållbarhet

Stena Fastigheter äger och förvaltar totalt 24 300 bostäder och 3 500 lokaler i Göteborg, Malmö och Stockholm samt Lund, Lomma, Landskrona och Uppsala. För ett år sedan började företaget även bygga bostadsrätter i hopp om att skapa mer dynamik och bättre samhällsklimat med blandade upplåtelseformer. Nu är målsättningen att avdelningen, som fortfarande är under uppbyggnad, ska börja jobba med social hållbarhet.

– Där är vi inte framme ännu, men har åtminstone börjat titta på det för att se om vi kan skapa samhällsnytta även genom bostadsrätter. Det är väldigt kul, säger företagets relationsförvaltare, Sarah Pettersson.

Stena Fastigheter har jobbat med social hållbarhet i nästan tjugo år och lanserade för knappt tio år sedan det egna konceptet, relationsförvaltning, som fokuserar på att utveckla hållbara boendemiljöer med fokus på barn och ungdomar. Ägaren och koncernchefen Dan Sten Olsson har från första början pekat med hela handen för att betona vikten av sociala frågor.

– Han vill att vi som hyresbolag ska ta samhällsansvar och göra bra saker i våra områden. Det är rätt ovanligt att relationsförvaltning är så uttalat i ett fastighetsbolag och vi har nog rätt stor nytta av det även rekryteringsmässigt, säger företagets kommunikatör Mikael Svenske.

Han är övertygad om att fler fastighetsbolag kommer att investera i social hållbarhet i framtiden.

– Tittar man på Linkedin-flödena så är mycket av det som läggs ut inlägg om hållbara satsningar, lärlingar och social upphandling. Det kommer att växa i takt med att fler inser nyttan av det.

Sarah Pettersson säger att även de mindre, privata fastighetsbolagen har börjat visa större intresse för ämnet.

– Det anställs allt fler relationsförvaltare, även om de kallas för något annat, alltså personal som arbetar med boendedialog, social hållbarhet.

Ni får ny vd nästa år, Cecilia Fasth, kommer hon att fortsätta i samma anda?

– Det vet vi inte ännu, men med tanke på att ägaren är så tydlig och snarare vill satsa mer pengar på relationsförvaltning, så kommer det nog inte att ske någon dramatisk kursändring där, säger Mikael Svenske.

– Nej, snarare att vi lägger i en ännu högre växel, säger Sarah Pettersson.

Koncernen har de senaste åren i snitt satsat cirka 10 miljoner kronor per år på projekt kopplat till social hållbarhet inklusive sommarjobbsprojekt. Trenden är att denna siffra ökar något, vilket kan ses redan i år. Stena Fastigheter hyr bland annat ut lägenheter till folk som ska slussas ut i samhället och samarbetar bland annat med Stockholms stadsmission, som driver Källan, och Youth & Care. Fastighetsägaren vill dessutom bidra till att det finns bra skolor och arbetsplatser i sina bostadsområden. Detta görs bland annat genom att ta emot praktikanter och lärlingar, och ställer krav i sina upphandlingar om att entreprenörer också ska göra det.

– Framtidens entreprenörer kommer till stor del vara människor från förorterna, som har rätt social kompetens och kulturella kontakter, så det kan vara en bra katalysator för den typen av kontaktnät, säger Mikael Svenske.

Bolaget har fem fokusområden där det läggs extra resurser på sociala insatser:  Vårberg, Bredäng, Sätra, Fisksätra och Ekebo i Upplands-Väsby.

– Här finns det olika socioekonomiska utmaningar och mycket att göra ur den aspekten.

Det finns framför allt ett särskilt utsatt område, Vårberg, där bolaget utmanas av grov gängkriminalitet.

– Det handlar ofta om unga personer utan framtidstro, som hamnat utanför samhället och lockas av att tjäna snabba pengar på droghandel eller något annat olagligt. Det är en svårare grupp att nå, men vi samarbetar med myndigheter för att försöka nå ungdomar i farozonen innan de hamnar i gängkriminalitet.

Polisen fick i våras mer pengar av regeringen för att bromsa den negativa utvecklingen i särskilt utsatta områden. ”Ingen ska behöva vara rädd för skjutningar eller gängkriminalitet”, sa statsminister Stefan Löfven (S) efter ett möte i regeringens säkerhetspolitiska råd i mars. I fjol avsatte regeringen dessutom 1 miljard kronor till renovering och upprustning av hyresbostäder och utemiljöer i miljonprogramsområden. Pengar som är öronmärkta för områden med socioekonomiska utmaningar. Det här året avsätts 478 miljoner kronor inom ramen för satsningen, men Stena Fastigheter tänker inte nyttja stödet.

– Vår ägare har öronmärkt egna pengar för de sociala satsningarna och därför behöver vi inget statligt bidrag, säger Sarah Pettersson.

Vad mer kan regeringen göra för social hållbarhet?

– Det behövs bättre regionalt samarbete och någon som kan peka med hela handen och ta initiativ, säger Mikael Svenske.

– Det märktes speciellt när Stockholms stad krävde att stadsdelsförvaltningarna skulle ta fram lokala utvecklingsprogram och specifika områden då fick större press på sig att göra något. Det hände exempelvis i Skärholmen där vi är väldigt involverade, säger Sarah Pettersson.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev