Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stockholmshems nya energichef: ”Vi vill vara ledande”

Publicerad: 12 juni 2020, 09:57

Mona Norbäck leder energienheten på Stockholmshem som arbetar med energi, styr- och värmeproduktion.

Foto: Bengt Alm

Mona Norbäck leder sedan i juni energienheten i ett av landets största allmännyttiga bostadsbolag. ”Vi vill vara ledande i solcellsfrågan bland de kommunala bostadsbolagen”, säger hon till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

StockholmshemCoronaviruset

Sedan två veckor tillbaka är Mona Norbäck ny energichef på Stockholmshem med ansvar för att vässa bolagets miljö- och klimatprofil ytterligare. 

– Det är jättekul. Jag har jobbat med gänget de senaste tre åren och har redan en massa planer på roliga saker. Vi rekryterar bland annat en ny energicontroller och har fått många ansökningar även från unga tjejer, vilket är bra, säger hon till Fastighetsnytt. 

Mona är utbildad civilingenjör i maskinteknik med master i energiteknik.

Foto: Bengt Alm

I dag består energienheten som hon leder till 90 procent av män, med en medelålder på 45 år. 

– Energibranschen har varit gubbig länge, men jag har en känsla av att det kommer att förändras. Fler tjejer går civilingenjörsutbildningar och intresserar sig för energibranschen. Det händer mycket just nu, både på tekniksidan och inom politiken. 

Swecos rapport från förra sommaren visar att fördelningen mellan män och kvinnor i energibranschen har ökat väldigt långsamt under 2013–2017. Andelen kvinnliga anställda ökade med 0,2 procent, medan andelen kvinnliga chefer ökade med 2,7 procent under perioden.

Solceller en lönsam affär

Stockholmshem är Stockholms största bostadsföretag, med 27 000 bostäder och runt 55 000 boende. Mona Norbäck vill som ny energichef se en fortsatt ökning av solceller, samt en smartare styrning och effektivisering av fastighetsbeståndet.  

– Det är ett arbete som vi gör bäst tillsammans, både inom enheten och med alla andra på Stockholmshem. Vi jobbar aktivt med solceller och har funnit lönsamhet i det. Nu vill vi öka takten ytterligare.  

Hur har ni funnit lönsamhet i solceller? 

– Det händer mycket på den fronten och det går åt rätt håll. Vi har hittat bra hus för solceller, som vi vill ska vara en naturlig del av huset. Vi gör även smarta upphandlingar, med flera anläggningar, för att få ett bättre pris. 

Energibranschen har varit gubbig länge, men jag har en känsla av att det kommer att förändras.

Stockholmshem letar också medvetet efter fastigheter med hög egenanvändning, i form av undercentraler med värmepumpar och annat. 

– Vi försöker hitta piloter för att förbättra arbetet och vill fortsätta testa hur vi kan få upp egenanvändningen ännu mer, säger Mona Norbäck. 

Planen är även att undersöka om bolaget kan sälja solenergi till hyresgästerna. Förhoppningen är därför att regeringen ska ge ett positivt besked om koncessionsplikten i en uppdaterad remiss i höst. 

– Det skulle ge oss möjlighet att börja förflytta el mellan byggnader.  

Mona kommer senast från tjänsten som energistrateg på Stockholmshem.

Foto: Bengt Alm

Vi vill vara ledande i solcellsfrågan bland de kommunala bostadsbolagen.

Stockholmshem har de senaste åren uppmärksammats flertalet gånger för sina stora energiprojekt i både Norra Djurgårdsstaden och Solberga

– Det beror bland annat på att vi har en väldigt drivande hållbarhetschef, Johanna Wikander, som påskyndar hållbarhetsagendan i hela bolaget. 

Vad är målet? 

– Vi vill vara ledande i solcellsfrågan bland de kommunala bostadsbolagen. Vi behöver inte vara bäst, men vill vara med och driva på utvecklingen. 

Vilken är er största utmaning?

– Det är att vi har så många fastigheter, vilket gör energieffektiviseringen tidskrävande. Inte bara hos oss, även våra entreprenörer måste hinna göra arbetet. 

Hur har ni påverkats av corona?

– Vi har inte så många lokaler och har inte behövt permittera personal. Men energianvändningen har påverkats negativt. Varmvattenanvändningen gick upp i mars när alla var hemma och våra tekniker kunde bara genomföra akuta jobb. Det är först nu som de har återupptagit driftoptimeringen.

Hur har hyresgästerna hanterat situationen?

– De har varit väldigt förstående. Vi är noga med att använda handsprit och följer hela tiden myndigheternas rekommendationer för att det ska kännas bra för alla. 

Mer om Mona Norbäck

Energienheten som hon leder består av tio personer och uppges ha en viktig roll i Stockholmshems utveckling inom energieffektivisering, digitalisering och förnyelsebar energi.

 

Mona är utbildad civilingenjör i maskinteknik med master i energiteknik. 

 

Hon började jobba som energitekniker på Stockholmshem 2017, året därpå blev hon energistrateg och i juni 2020 tillträdde hon sin nya tjänst som energichef. 

 

Stockholmshems fastighetsbestånd omfattar 398 fastigheter med drygt 27 000 bostadslägenheter och drygt 3 700 lokaler.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

StockholmshemCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.