Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Städer vallas in för att skyddas mot vatten

Publicerad: 27 september 2017, 12:30

Översvämningen på Falsterbonästen 2017.

Foto: Vellinge kommun.

Stormar och en stigande havsnivå är ökande hot mot de svenska kusterna. Det låglänta Falsterbonäset ligger särskilt illa till och har genom åren haft en rad omfattande översvämningar. Nu ska en 23 kilometer lång skyddsvall byggas.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i Sydsverige

I november 1872 drabbades Östersjöområdet av en legendarisk stormflod, Backafloden, då havet steg med nästan 2,3 meter över den normala havsnivån. Den gången krävdes närmare trehundra människoliv och på båda sidor Östersjön förstördes totalt några tusen byggnader.

I Skanör och Falsterbo och Höllviken bor idag 21 000 människor – ytterligare 10 000 på sommaren – och det finns uppåt 8 800 fastigheter i området. Om vattenståndet stiger med 2 meter skulle 60 procent av fastigheterna omgärdas av vatten. Stiger det med 3 meter är det bara 5 procent av husen som klarar sig.

Per Juhlin, projektledare. Foto: Lars Edling.

– Läget på Falsterbonäset är högt värderat ur boendesynpunkt. Bara det sammanlagda taxeringsvärdet för fastigheterna i Skanör/Falsterbo och Höllviken låg 2010 på cirka 55 miljarder kronor och då är kommunala och statliga byggnader samt infrastruktur inte inräknade, säger Per Juhlin som för kommunens räkning leder Havsnivåprojektet som ska förse Falsterbonäset med skyddsvallar.

Juhlin påpekar att bygget av skyddsvallarna brådskar. Senast den 4 januari 2017 orsakade en storm att havsnivån steg med 1,53 meter vid Skanör. Då var Skanörs hamn, naturreservatet Flommen och en rad fastigheter närmast hamnen översvämmade.

Vellinge kommun, till vilken Falsterbonäset hör, har under många år arbetat för att få ett utbyggt skydd mot översvämningar. 2013 antog kommunfullmäktige en handlingsplan och man bestämde sig för att göra en ansökan till mark- och miljödomstolen i Växjö. Ett godkännande från domstolen krävs för att få genomföra bygget av skyddsvallarna.

– Vallarna kommer inte enbart att ligga på kommunal mark, i vissa fall måste vi göra anspråk på privata fastigheter. Med domstolens beslut i ryggen har vi möjlighet till tvångsrätt, men i första hand gäller det att nå frivilliga överenskommelser, förklarar Juhlin.

Han räknar med att ansökningen – som bara den har en budget på 9,7 miljoner kronor – blir färdig i slutet av 2017 eller i början av 2018. Därefter får man troligen vänta ett par år på domstolens utslag vilket innebär att anläggningsarbetet tidigast kommer igång 2020.

När kan skyddsvallarna vara färdigbyggda?
– Enligt domen måste de vara klara inom 10 år.

Klarar ni det?
– Det gör vi absolut.

Inte bara stormar orsakar förhöjd havsnivå. Enligt SMHI pågår ständigt en långsam höjning av havsnivån på grund av klimatförändringar. För närvarande är prognosen att havsnivån stiger med 1 meter fram till år 2100 vilket innebär i snitt cirka 1 centimeter om året – men prognosen kan komma att ändras.

Tyvärr uppvägs inte stigningen av någon motsvarande landhöjning, inte i landets sydligaste del där landhöjningen efter senaste istiden i stort sett har avstannat. Längre norrut i Sverige sker fortfarande en tydlig landhöjning men även där blir den omsprungen av den höjda havsnivån. Skånes problem med att skydda fastigheter från översvämning kommer därför på sikt att förskjutas norrut, enligt Caroline Fredriksson, doktorand vid teknisk vattenresurslära, Lunds tekniska högskola.

Vellinge kommun har bestämt att skyddsvallarna på Falsterbonäset ska kunna tåla att havet stiger upp till tre meter över sin normala nivå. Den valda dimensionen är en avvägning mellan att med viss marginal klara de nivåer som har uppmätts historiskt och att inte göra för stora ingrepp i den känsliga miljön.

Falsterbonäsets sydsida har till stor del ett naturligt skydd i klitterna som är upp till sju meter höga och ingenstans lägre än tre meter. Det finns även gamla banvallar, från tiden då Falsterbonäset trafikerades av tåg, som redan nu fungerar som skydd men som ska byggas på och förstärkas.

Hur ska skyddsvallarna finansieras?
Utgångspunkten är att det blir ett skattefinansierat projekt. Sedan räknar vi också med att både staten och EU bidrar på olika sätt, säger Juhlin.

Vad kommer det att kosta?
– Jag kan inte säga någon siffra ännu, kommunen har inte räknat på detta.

Under hösten 2017 genomför Vellinge kommun fem samråd med allmänheten i olika delar av Falsterbonäset. Då blir det tillfälle att lufta alla slags synpunkter som gäller planerna.

Enligt Juhlin har det hittills mest varit positiva tongångar. Folk i området tycker det är bra att kommunen tar tag i problemet. Lite överraskande är dock att några av mötesdeltagarna har varit missnöjda med att skyddsvallarna kan komma att störa utsikten. För dem är utsikten viktigare än skyddet.

– Generationen som köpte hus på 1970- eller 80-talet är inte lika känsliga för riskerna. De tänker ”det här händer inte i min tid”. Det finns också de som förnekar klimatförändringarna, kommenterar Per Juhlin.

Han tillägger att man inte kan märka någon nedgång i huspriserna på Falsterbonäset på grund av riskerna för översvämningar, inte ens den nyligen inträffade översvämningen i januari 2017 tycks ha haft någon dämpande effekt.

– Tvärtom. Jag är inte någon expert på området, men mitt intryck är att särskilt de dyra objekten har ökat väldigt mycket i pris.

Lars Edling
Frilansjournalist

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.