Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Social housing föreslås av Boverket

Publicerad: 4 november 2015, 09:04

På tisdagen lämnade Boverket rapporten ”Boendesituationen för nyanlända” till regeringen. Bland annat anser verket att staten bör fungera som en katalysator för ett ökat bostadsbyggande för grupper med låg inkomst.


Ämnen i artikeln:

BoverketSocial Housing

I rapporten har verket kartlagt den boendesociala situationen för asylsökande och nyanlända i eget boende. De anser att det behövs nya och radikala åtgärder för att möta den ökade flyktingmottagningen.

Ett av förslagen går ut på att skapa en modell där staten ser till att det byggs bostäder för grupper med de lägsta inkomsterna – ”vilket i praktiken betyder en modell för bostadsbyggande som riktar sig mot specifika målgrupper och inte till alla hushåll” står det i rapporten – alltså en form av social housing.

Att bygga för specifika grupper är något som är vanligt i andra länder. I Sverige brukar det propageras för “bostäder för alla” – med vissa undantag. När Boverket föreslår ett riktat byggande, är det första gången man frångår den principen.

– Läget är så allvarligt nu att diskussionen om att vi inte ska ha selektiva bostadslösningar är lite överspelad, säger Micael Nilsson, expert på Boverket, till Hem&Hyra.

Hur modellen skulle se ut är dock lite oklart – det skulle kunna handla om statligt subventionerat byggande eller att staten själva står för byggandet.

Mikael Nordström, enhetschef på Boverket, poängterar att verket i rapporten har tittat på asylsökande och nyanlända i eget boende.

– Men de förslag som vi kommer mer är generella. Boverket har länge arbetat med olika grupper som av olika anledningar står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Så de förslag vi kommer med är generella förslag, säger han.

Övriga förslag från Boverket är att begränsa asylsökandes möjlighet att bosätta sig på egen hand i områden där boendesituationen redan är ansträngd av att personer bor trångt och där det finns risk för växande handel med kontrakt och adresser.

De rekommenderar dessutom kommunerna att se över vilka regler som ska gälla för de kommunala bostadsbolagens bostadsköer.

– Rigida, raka bostadsköer gör att allmännyttan tappar kontrollen över sina lägenheter. En trångbodd fyrabarnsfamilj med kort kötid kan inte få större lägenhet om alla lägenheter obönhörligen ska in i kösystemet, till exempel. Därför rekommenderar vi kommunpolitikerna att se över förmedlingsprinciperna och kanske temporärt sätta dem ur spel, säger Micael Nilsson till Hem&Hyra.

Bostadsminister Mehmet Kaplan säger till TT att regeringen redan har vidtagit åtgärder för att stimulera byggandet av bostäder riktade till personer med svaga ekonomiska resurser.

– Tidigare saknades en aktiv bostadspolitik från staten. Vi investerar 5,5 miljarder för att bygga nytt och det är precis vad som efterfrågas i Boverkets analys, säger han.

Nu ska Boverkets rapport ses över av justitie-, arbetsmarknads- och näringsdepartementet.

Här kan du läsa hela Boverkets rapport.

Maria Nordlander

Källa: Boverket, Hem&Hyra

Ämnen i artikeln:

BoverketSocial Housing

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.