Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Slakthusområdet blir Sveriges största fossilfria entreprenad

Publicerad: 22 november 2022, 12:48

Foto: Skanska

Det över 100 år gamla Slakthusområdet i Stockholm ska omvandlas till en urban stadsdel med 3 000 bostäder och 14 000 arbetsplatser. Pilotprojektet genomförs av Stockholms Stad och Skanska där syftet är att driva på utvecklingen av fossilfria entreprenader.

Ämnen i artikeln:

SvepetSkanskaStockholm

R

Redaktionen


35 000 maskintimmar för grävmaskiner och lastbilar ska omvandlas när stadsutvecklingsprojektet Slakthusområdet går över till fossilfri entreprenad. Det motsvarar utsläpp från 35 lastbilar som kör åtta timmar om dagen under ett helt år, skriver Skanska i ett pressmeddelande.

Läs även: Ny lista över hållbara fastigheter lanseras för investerare

I en stor upphandling där projektet totalt ska schakta 75 000 ton berg och 96 000 ton jord har Stockholms stad ställt krav på fossilfri anläggningsentreprenad.

– Vi vill driva på utvecklingen av fossilfria entreprenader, och det kan vi göra genom att ställa krav i upphandlingar. I den här entreprenaden ska stora mängder berg och jord schaktas bort och då är ett av kraven att minst tio procent av maskintimmarna ska vara drivna på el. Dessutom ska 95 procent av massorna som används till gator återanvändas direkt på plats, säger Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad.

I projektet samarbetar Stockholms stad och Skanska med Volvo Construction Equipment för att minska klimatpåverkan.

Läs även: Så ska Heimstaden klara krigsvinterns rusande gaspriser

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev