Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skyfallsplan ska förhindra miljardskador

Publicerad: 26 juni 2019, 09:11

Ramboll har tidigare gjort liknande uppdrag för bland annat Köpenhamn. Bilden är från Sankt Anna Plads i Köpenhamn.

Foto: Ramboll

“Det här kommer att förändra stadsbilden på sikt”, säger Henrik Bodin Sköld, expert på översvämningshantering på Ramboll.


Ämnen i artikeln:

GöteborgRamboll

En ny metod som Ramboll tagit fram ska hjälpa Göteborgs stad att hantera stora skyfall och förhindra skador på fastigheter och infrastruktur. Nu hoppas bolaget att modellen ska spridas till fler kommuner.

En rad städer i Sverige har tagit fram strukturplaner som visar hur stora och plötsliga vattenmängder rör sig och var det bör finnas uppsamlingsplatser och vattenvägar. Det nya som Ramboll har gjort är att man utifrån åtgärdsplaner för skyfall granskat hur dessa åtgärder bör utformas och hur de ska få plats i staden.

En del av lösningen är att få in fler parker, kanaler och dammar som tillsammans fångar upp regnvatten och leder det ut från staden på ett smart sätt som inte medför skador.

– Det kommer på sikt att behövas en helt ny infrastruktur. Det här kommer att förändra stadsbilden på sikt, men det behöver inte vara till det sämre. Många av åtgärderna innebär multifunktionalitet samt fler gröna och blå ytor i staden. En yta som kan samla mycket vatten kan till exempel användas som skatepark när den är torr, säger Henrik Bodin-Sköld, vattenexpert på Ramboll till Fastighetsnytt.

Köpenhamn hårt drabbat
Metoden är ny för Sverige och Göteborg är först ut med att arbeta med åtgärdsplaner för skyfall. I Danmark ligger man längre fram och mycket kunskap har hämtats därifrån. Bakgrunden är det enorma skyfall som slog till mot den danska huvudstaden 2011 och som orsakade skador på fastigheter och infrastruktur för sju miljarder danska kronor.

– Det har gjort att Köpenhamn blivit en inspiration för städer och länder runt om i världen. En så katastrofal upplevelse av skyfall har vi inte haft svenska städer, säger Henrik Bodin-Sköld.

Henrik Bodin-Sköld, expert på översvämningshantering på Ramboll. Foto: Ramboll

Ramboll hoppas nu kunna exportera sin metodik till andra städer.

– Skyfallen kommer att öka enligt prognoserna och de kan inträffa var som helst. Stigande hav är framförallt ett problem för kuststäderna men skyfall kan hamna precis överallt, säger Henrik Bodin-Sköld.

Andreas Jennische

FAKTA: Så definieras ett skyfall
Ett skyfall är ett kortvarigt högintensivt regn. Enligt SMHI:s definition ska ett skyfall ha en intensitet som överstiger 50 mm regn per timme eller 1 mm per minut.

Ämnen i artikeln:

GöteborgRamboll

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.