Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ska miljöklassa 100 byggnader på fem år

Publicerad: 23 april 2012, 12:07

Stockholms stadshus snart miljöcertifierat?

Fastighetskontoret i Stockholms Stad räknar med att miljöklassa ungefär 100 byggnader inom en femårsperiod. Det framgår av Fastighetskontorets flerårsbudget.


Ämnen i artikeln:

Madeleine Sjöstedt

Fastighetskontoret i Stockholms Stad räknar med att miljöklassa ungefär 100 byggnader inom en femårsperiod. Det framgår av Fastighetskontorets flerårsbudget.

Madeleine Sjöstedt, Folkpartiets kultur- och fastighetsborgarråd, berättar för Fastighetsnytt att miljöklassningen av fastigheter är en viktig del i arbetet att minska stadens miljö- och klimatpåverka
– Det handlar om att se till att stadens fastigheter förvaltas på ett långsiktigt hållbart sätt, säger hon.

Enligt Madeleine Sjöstedt har fastighetsnämnden redan beställt en förstudie på fem byggnader av olika kategorier av konsultföretaget WSP. Förstudien ska ge svar på frågan vilket miljöklassningssystem som är lämpligt för respektive kategori av byggnader samt vad en miljöklassning skulle innebära för byggnaderna, verksamheterna och förvaltningen av dem.

– Ambitionen för 2012 är att åtminstone hinna med att miljöklassa en byggnad – om möjligt Stadshuset, säger fastighetsborgarrådet.

Gröna hyresavtal                     
Fastighetskontoret kommer att införa såkallade gröna hyresavtal som innebär att man i samspråk med hyresgästen kommer överens om vilka satsningar inom miljö- och energirådet ska genomföras de kommande åren. Man har satt som mål att de gröna avtalen ska överskrida den norm som redan finns på marknaden.

Madeleine Sjöstedt

– Fastighetsnämnden ska vara ett föredöme när det gäller miljöarbetet. För att nå dit måste vi bedriva ett ambitiöst miljöarbete tillsammans med våra hyresgäster, säger Madeleine Sjöstedt.

På frågan om hur preliminär en flerårsbudget egentligen är svarar hon att det är först i varje års budget som de ekonomiska ramarna för det kommande året fastställs.

– Det är svårt att i dagsläget tala om ifall hela flerårsbudgeten kommer att realiseras, dock är det fastighetsnämndens bedömning – utifrån sin profession – att det är dessa frågor som ska prioriteras, säger hon.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Madeleine Sjöstedt

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.