Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sju svenska städer beviljas EU-stöd för att bli klimatneutrala

Publicerad: 8 maj 2022, 08:44

EU hjälper städer att bli hållbara fram till 2030.

Foto: Getty Images

EU har beslutat vilka 100 europeiska städer av 377 intresserade som tilldelas stöd för att bli klimatneutrala fram till 2030. I Sverige har de tre storstäderna, samt Gävle, Helsingborg, Lund och Umeå valts ut.


Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningEUFN

Det är inom European Mission 100 Climate-neutral and smart cities by 2030 som EU tilldelar de utvalda städerna särskilda medel och tillgång till forskning och samarbeten. Totalt ligger budgeten för satsningen på runt 360 miljoner euro. 

– Vi växlar nu upp klimatarbetet ytterligare för att nå våra högt uppsatta mål. Den senaste IPCC-rapporten visar att städer spelar en avgörande roll för att världen ska lyckas i klimatomställningen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Läs även: Ohållbart när Balder hållbarhetsrapporterar

Detta inte minst då nästan 85 procent av befolkningen i Europa och 93 procent i Sverige beräknas bo i städer 2050, enligt EU.  IPCC, Intergovernmental Panel of Climate Change, är FN:s klimatpanel som mäter klimatförändringar. I sin senaste rapport varnar organisationen för att den globala uppvärmningen kommer att leda till ännu större klimatförändringar i form av extrem torka, skogsbränder och översvämningar, vilket kräver omedelbara åtgärder särskilt i städer. 

Malmös klimatmål till 2030

• Utsläppen av växthusgaser inom stadens geografiska område ska minska med 70 procent.

• Stadens organisation ska nå minst nettonollutsläpp.

• Konsumtionsbaserade utsläpp ska vara på god väg mot hållbara nivåer.

• Staden ska till 100 procent försörjas av förnybar och återvunnen energi.

Nästa steg blir att EU bjuder in städerna för att ta fram en övergripande plan för klimatneutralitet inom alla sektorer såsom energi, byggnader, avfallshantering och transporter för hållbarare investeringar.  

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningEUFN

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.