Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Samarbete för hållbara städer

Publicerad: 23 mars 2011, 23:00

Samarbete för hållbara städer
24 samhällsaktörer har börjat samarbeta, där ett första steg är att utvärdera internationella system för hållbarhetscertifiering av stadsdelar och föreslå hur de kan utvecklas och införas i Sverige…


Ämnen i artikeln:

Bengt WånggrenSGBC

Källa: Pressmeddelande IVL Svenska Miljöinstitutet AB

Samarbete för hållbara städer

24 samhällsaktörer har börjat samarbeta, där ett första steg är att utvärdera internationella system för hållbarhetscertifiering av stadsdelar och föreslå hur de kan utvecklas och införas i Sverige.

Statliga verk, kommuner, byggherrar, fastighetsägare, arkitekter, konsulter, energibolag, organisationer och forskare ska samarbeta för att utveckla en gemensam arbetsprocess som engagerar och leder till hållbar stadsutveckling.

– Vi siktar på att gå från att vara många enskilda spelare inom samhällsbyggnad till att fungera mer som ett lag. Det är många intressen som ska tas hänsyn till men det är inspirerande att se den energi och samarbetsvilja som redan finns på plats, säger projektledaren Ann-Kristin Karlsson från WSP.

Första steget i samarbetet är att utvärdera hur internationella certifieringssystem för hållbar stadsutveckling kan utvecklas och införas i Sverige.

– Certifieringssystem kommer att hjälpa oss att driva på utvecklingen mot hållbar bebyggelse. Och det hjälper också kommuner och byggherrar att sätta upp och stämma av mål, säger Bengt Wånggren, vd på Sweden Green Building Council som kommer att leda utvecklingen av ett framtida certifieringssystem.

Deltagande organisationer

Medverkande i projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar (HCS) är NCC, PEAB, Diligentia, WSP, IVL Svenska Miljöinstitutet, Umeå kommun, Stockholms stad, Norrköpings kommun, Malmö stad, Göteborg stad, Sweden Green Building Council, Energimyndigheten, Trafikverket, Göteborg Energi, White, KTH, Atkins, Två Punkt Noll, Delegationen för hållbara städer, Vasakronan, HSB, Riksbyggen, Boverket och Mistra Urban Futures.

Projektet finansieras av medverkande aktörer och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Fler organisationer kan komma att ansluta till samarbetet redan under våren.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Bengt WånggrenSGBC

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.