Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Så ska Europas byggnader bli koldioxidneutrala till 2050

Publicerad: 15 december 2021, 18:01

Frans Timmermans menar att energirenovering leder till lägre energiräkningar och i slutändan betalar investeringen sig själv.

Europeiska byggnader ska fram till 2050 bli koldioxidneutrala och nu kommer förslagen från EU på hur unionens byggnadsbestånd ska nå dit och få en bättre energiprestanda.


Ämnen i artikeln:

EU

- Att stimulera renovering av bostäder och andra byggnader stöder den ekonomiska återhämtningen och skapar nya arbetstillfällen. Dessutom leder energirenovering till lägre energiräkningar och i slutändan betalar investeringen sig själv, säger Frans Timmermans, Europeiska kommissionens vice ordförande.

Europeiska kommissionen lade på onsdagen fram regelförslag för hur byggnaders energiprestanda ska anpassas till European Green Deal och nå koldioxidneutralitet i EU:s byggnadsbestånd till 2050. 

Läs även: LISTA: 10 fastighetsbolag avslöjar sina hållbarhetsstrategier – och risker

Som ett steg på vägen föreslår kommissionen att alla nya byggnader från och med 2030 ska ha nollutsläpp. För att nå snabbare åtgärder inom den offentliga sektorn måste alla nya byggnader i offentlig regi ha nollutsläpp redan från och med 2027. 

Det betyder att byggnader måste ha låg energiförbrukning och drivas av förnybara energikällor så långt det är möjligt, skriver kommissionen. Byggnader ska inte heller släppa ut koldioxid på plats och den potentiella globala uppvärmningen från fossila bränslen måste anges för hela livscykeln i byggnadens energideklaration.

För renoveringar föreslås nya miniminormer för energiprestanda på EU-nivå. De sämst presterande 15 procenten av byggnadsbeståndet i varje medlemsstat ska uppgraderas till minst klass F i energideklarationen senast 2027 för lokaler och senast 2030 för bostadshus. 

- Att fokusera på byggnader med sämst prestanda maximerar både målet att nå minskade koldioxidutsläpp och lindra energifattigdom, skriver kommissionen.

Dagens förslag introducerar också renoveringspass för byggnader - ett verktyg för en steg-för-steg-renovering mot nollutsläppsnivå. Förslaget definierar även kriterier för bolån så att långivare uppmuntras förbättra energiprestandan i de byggnader som de har lånat ut pengar för. 

Byggnader som bjuds ut till försäljning eller uthyrning ska senast 2025 ha en energideklaration baserad på en harmoniserad skala från A till G.

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.