Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Så påverkas klimatet av krisen: ”Inget ont som inte för något gott med sig”

Publicerad: 18 mars 2020, 15:08

Mattias Goldmann

Foto: Fores /Mostphotos

Världen kämpar mot en av vår tids svåraste sjukdomsepidemier. Det har lett till att flygtrafiken minskar och industrin pausar. ”Inget ont som inte för något gott med sig”, säger Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Coronaviruset har fått EU att stänga sina gränser, flera industrier att pausa sin tillverkning och människor att isolera sig i hemmen. En situation som får konsekvenser och kan kännas ovan för en del att hantera. 

– Coronaviruset orsakar personliga tragedier, hotar basala samhällsfunktioner och skapar stor oro i hem och på arbetsplatser. Vi har säkert inte upplevt det värsta än, säger Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco.

Han fortsätter: 

– Men inget ont som inte för något gott med sig. Luftföroreningarna har minskat avsevärt världen över. 

Det handlar inte bara om koldioxid, utan även om kväveoxid, svaveloxid och andra typer av luftföroreningar. 2020 väntas koldioxidutsläppen minska i världen, som i fjol var konstanta. 

– Vi ser bättre luftkvalitet i en mängd städer, beroende på minskad trafik och mer begränsade utsläpp från industrin. Det sker på helt fel grunder, men vi kommer att vilja ha kvar de positiva effekterna när vi i övrigt återgår till det normala, säger han.

Jag tror att en del av transportminskningen består när fler får upp ögonen för att ett visst mått av distansarbete faktiskt ger ökad produktivitet och bättre livskvalitet.

Men när ekonomin rullar igång igen så kommer föroreningarna tillbaka, eventuellt med ännu större kraft än tidigare för att kompensera för den förlorade produktionstiden. Den här typen av omställningar vid kriser, som dessutom drabbar enskilda individer hårt, är med andra ord inte de bästa för att rädda klimatet, utan det krävs stora strukturella omställningar över tid, enligt klimatexperter. 

Mattias Goldmann räknar dock med att det här leder till större acceptans och direkta påtryckningar för att få bort de smutsigaste fordonen.

– Jag tror att en del av transportminskningen består när fler får upp ögonen för att ett visst mått av distansarbete faktiskt ger ökad produktivitet och bättre livskvalitet. Men det kan aldrig betonas nog; som klimatengagerad är jag precis lika orolig och ledsen över virusets framfart som alla andra.

Nu är nästan allt grönt, inte rött längre, i appen som mäter luftföroreningar.

Foto: Air Visual

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.