Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Rekordstort intresse för solparker i södra Sverige

Publicerad: 2 juni 2022, 09:27

Det råder en boom för ansökningar om att bygga solparker, i Skåne, Halland, Småland och Blekinge, medan de största projekten då det gäller effekt rör östra delarna av Småland, tätt följt av norra Skåne och Östergötland. Mattias Fredriksson är ansvarig för stora företagskunder inom E.ONs elnät. Foto: Christian Andersson, Apelöga och Eon

Eon upplever just nu ett rekordstort intresse för att ansluta solparker till elnätet.
Det tidigare rekordet i februari med 77 ansökningar, krossades i mars då 90 bolag sökte anslutning. Enskilda förfrågningar gäller anslutningar av solparker som motsvarar effekten av en medelstor stad.

Ämnen i artikeln:

MalmöSkåne

BA


Hållbarhetsambitioner, Ukrainakrisen och rekordhöga elpriser gör att det redan nu råder solparkshausse i Sverige. 

– Det är ett ofattbart tryck, säger Mattias Fredriksson, ansvarig för stora företagskunder inom E.ONs elnät, i en presskommentar i dag. 

Sedan årsskiftet har E.ON mottagit mer än 200 förfrågningar på över 1 megawatt. Av 90 ansökningar i mars månad var 82 projekt på över 1 megawatt.

Läs mer: Massiv EU-satsning på solel - vill göra det obligatoriskt med solpaneler på nya byggnader  

Enskilda förfrågningar motsvarar effekten av en medelstor stad, medan den sammantagna effekten av ansökningarna i mars månad skulle ge 2 gigawatt, att jämföra med en kärnkraftsreaktors effekt på 0,7 gigawatt, eller den installerade effekten för 20 Växjö eller 4 Malmö.

– Det rör sig om ett stort tillskott av fossilfri energi till elnätet – varav varje megawattimme redan är intecknad. Under de närmaste åren kommer efterfrågan på grön el att stiga explosionsartat då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen, vilket ställer stora krav på vår verksamhet, säger Mattias Fredriksson.

Läs mer: Ukrainakrisen kan ge snabbspår för solceller - EU föreslår tvingande regler 

Ett angenämt problem – men väl ett problem, menar Mattias Fredriksson – är att solparkshaussen överöser nätbolagen med ansökningar som ibland görs på spekulation, utan vare sig markavtal eller reell finansiering. För närvarande resulterar bara en förfrågan av tjugo i en konkret solpark.

Mattias Fredriksson understryker att elnäten i dagsläget inte klarar så stora tillskott utan att byggas till - även om man börjar se exempel på att aktörer också kompletterar sina parker med energilager typ batterier, för att jämna ut inmatningen i elnätet.

– Men det är viktigt att förstå att stora solparker kräver att nätet förbereds för inmatning av el, som kan variera från nästan noll under en regnig dag, men kräver enorma mängder effekt en solig sommardag.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev