måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Reinfeldt: “Mänsklighetens kärlek till betong är begränsad”

Publicerad: 5 november 2019, 14:43

En stor skara branschmänniskor närvarade på Stadsbyggarkvällen.

Foto: Teresa Ahola

På måndagen höll Stena Fastigheter sin Stadsbyggarkväll för tredje året. Det bjöds på mingel och panelsamtal med bland andra Fredrik Reinfeldt som var på gott humör.

Ämnen i artikeln:

Stena FastigheterSocial hållbarhet

På måndagen höll Stena Fastigheter sin årliga Stadsbyggarkväll. Det bjöds på mingel och panelsamtal med tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, Stenas koncernchef Cecilia Fasth och Ugbaad M Harbi, tidigare projektledare för socialt engagemang i Fisksätra.

Inkludering, trygghet och social hållbarhet var huvudtemat för evenemanget som ägde rum i bolagets hotellfastighet Downtown Camper vid Brunkebergstorg i Stockholm.

PG Sabel, vd på Stena Fastigheter Stockholm, inledde kvällen med att presentera huvudtalaren – Fredrik Reinfeldt, som bland annat nämnde fysiska platsens vikt för att skapa ett tryggare samhälle.

– Mänsklighetens kärlek till betong är begränsad. Vi tycker alltså om grönska och levande platser, sa han skämtsamt och fortsatte:

– Vi borde arbeta mer enligt den amerikanska “broken windows”-principen som signalerar att någon tar hand om och ser till att områden är trygga. Det handlar om att utforma platser på ett människovänligt sätt.

Bild 1/2  

Fredrik Reinfeldt är sedan i augusti ordförande för Affärs- och medborgarplats (AMP) som finansieras av Svensk Försäkring, Svensk Handel och fyra fastighetsbolag; AMF Fastigheter, Atrium Ljungberg, Humlegården och Vasakronan. En nyhet är AMP-modellen, som beskrivs vara en svensk version av amerikanska BID och placemaking.

– Trygga platser driver allt som är bra. Fastighetsvärdet stiger, lokala handlare får fler kunder och boende i området träffar varandra, sa Reinfeldt.

Cecilia Fasth, koncernchef på Stena Fastigheter, lyfte trygghetsarbetet i Fisksätra, där bolaget arbetar med relationsförvaltning. Ett koncept som fyller 20 år nästa år.

– Målet är utveckla långsiktiga relationer med boende så att de förhoppningsvis vill bo kvar i området. Vi vill ge unga människor en bra plattform för att leva ett bra liv och ha en framtidstro. Vi ger dem sommarjobb, stöttar med läxläsning, har fritidsgårdar och anordnar fotbollsturneringar, sa hon.

Ugbaad M Harbi, tidigare projektledare för socialt engagemang i Fisksätra, som själv är född och bor i området, påpekade att många förorter i Sverige har fått ett oförtjänt dåligt rykte.

– Jag håller inte med om den negativa bilden som sprids, utan upplever tvärtom att Fisksätra har god sammanhållning, mångfald och en familjär känsla.

Ledarskapsrådgivare

Ändå träffar hon ofta människor som har förutfattade meningar om Fisksätra och människor som bor i förorten.

– Många uttrycker det väldigt tydligt i olika sociala sammanhang och kopplar lättvindigt ihop förorter med kriminalitet och lågutbildade människor. Men jag själv har svårt att känna igen mig i den bilden.

Ugbaad arbetar i dag som associate inom Executive Search Management och ledarskapsrådgivning, och har en magisterexamen i International Business.

– Det som kännetecknar min uppväxt i Fisksätra är tvärtom människorna som bor i området. Jag ser mer på det positiva än det negativa och vet att många som flyttar till området också känner av den starka sammanhållningen där.

Med det sagt finns det förstås allmänna gator och torg i Fisksätra också som behöver fler gatlyktor, sittplatser och andra trygghetsskapande åtgärder, tillägger hon.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev