Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regeringen startar ny grön investeringsfond

Publicerad: 6 september 2013, 10:55

I den kommande budgetpropositionen kommer regeringen föreslå en ny grön investeringsfond för att förbättra tillgången till riskkapital för miljöteknikföretag. Fram till och med 2020 avses cirka 700 miljoner kronor satsas i fonden.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

– Det behövs mer riskvilligt kapital till duktiga svenska miljöteknikföretag. Ska man kunna ta steget från idé till färdig produkt måsta man redan i ett tidigt skede kunna säkra att det finns finansiering för gröna innovationer. Med den nya gröna investeringsfonden kommer fler små- och medelstora miljöteknikföretag få möjligheter att växa och utvecklas, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Regeringen har givit ALMI företagspartner AB och Energimyndigheten i uppdrag att ge förslag på hur fonden ska utformas. Fonden kommer tillföras cirka 175 miljoner kronor från respektive myndighet. Till det kommer medel från EU:s regionalfond, givet EU-kommissionens beslut, vilket innebär att den gröna investeringsfonden sammanlagt kommer omfatta cirka 700 miljoner kronor. Förhoppningen är att pengarna matchas av privat riskkapital.

Den globala marknaden för miljöteknik uppskattas idag vara värd två triljoner euro, och förväntas fördubblas till år 2020.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Näringsdepartementet

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.