Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regeringen sänker skatten på solel

Publicerad: 21 november 2016, 13:33

Foto: Maria Nordlander.

Regeringen meddelade på måndagen att skatten på solel ska sänkas kraftigt, och att de med flera anläggningar på sikt helt kan slippa skatt. Branschen reaktioner är positiva.


Ämnen i artikeln:

HSBFastighetsägarnaRegeringen

Förslaget innebär att skatten sänks från 29,2 till 0,5 öre/kWh den 1 juli 2017. Den producent som har flera mindre anläggningar, som tillsammans uppgår till 255 kW eller mer, får kraftigt sänkt skatt och på sikt helt kan slippa skatt. Dessutom ska man kontakta EU-kommissionen om ett helt borttagande av skatten och att bedriva påverkansarbete i EU. Syftet är att öka förutsättningarna för utbyggnaden av solel.

– Beskedet idag är att det kommer finnas bättre förutsättningar för solceller på varenda skola, idrottshall och lager i Sverige. Solelen är en viktig pusselbit i målet om en 100 % förnybar elproduktion, säger Isabella Lövin, klimatminister (MP).

Positiva reaktioner
Fastighetsbranschens reaktioner på nyheten är positiva.

– Det är strålande nyheter att regeringen slopar skatten på solel. Nu kan äntligen utbyggnaden av solel ta fart ordentligt. HSB har tillsammans med Solelkommissionen en längre tid påtalat bristerna med dagens regelverk. Det är mycket glädjande att regeringen har lyssnat på kritiken, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

– Det är bra att regeringen lyssnat på kritiken från fastighetsbranschen om att solelsskatten är ett kraftfullt hinder för en omställning till en hållbar energiproduktion. Sänkningen av solelsskatten innebär att det återigen blir lönsamt att investera i förnyelsebar elproduktion. Det säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Läs vår artikel om marknaden för solel i Sverige här.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.