fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Rapport: Låg kunskap om solenergi

Publicerad: 8 november 2019, 09:27

Solceller Foto: Akademiska hus

I dag, fredag, släppte Vattenfall sin nya Solrapport. Resultatet visar bland annat att branschen behöver bli bättre på att berätta hur solenergi fungerar eftersom kunskapen om ämnet fortfarande är lågt.

Ämnen i artikeln:

Vattenfallsolenergi

I dag, fredag, släppte Vattenfall sin nya Solrapport. Resultatet visar bland annat att branschen behöver bli bättre på att berätta hur solenergi fungerar eftersom kunskapen om ämnet fortfarande är lågt.

Det visar sig att knappt var tionde person av totalt 2 501 tillfrågade personer vet hur mycket energi solceller genererar och att hela 30 procent tror att en solcellsanläggning är dyrare än det faktiska snittpriset.

Ändå är majoriteterna positiva till solceller. Nästan sex av tio kan tänka sig att installera solceller det närmaste året, enligt rapporten.

– Klimatet är det främsta incitamentet. Många är dessutom överens om att vi alla behöver dra vårt strå till stacken för att kunna bli fossilfria, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, i en kommentar.

Fastighetsnytt berättade nyligen om att HSB Södermanland och selenergiföretaget Energiengagemang ska bygga landets största solcellspark utanför Strängnäs. Hela 50 000 solpaneler ska monteras strax utanför Strängnäs. Fler liknande satsningar kan göras men det finns fortfarande viss skepsis, skriver Vattenfall i sin rapport.

De främsta anledningarna till uteblivna investeringar är att det krävs ett ägande av sin bostad, att kostnaden avskräcker eller att man saknar kunskap. Rapporten påminner dock om att det statliga investeringsstödet sedan i maj uppgår till 20 procent av totalinvesteringen.

Snittpriset för en komplett solcellsanläggning på en villa med ett tak om 33 kvadratmeter ligger på 120 000 kronor, enligt rapporten.

Solenergi kan ge mer än i dag trots mörkret

Solenergi är också mycket effektivare än vad man tror i Sverige, trots mörka vintrar.

– Men solceller täckta av snö förlorar bara någon enstaka procent i energiproduktion. Dessutom är verkningsgraden något högre vid kalla temperaturer, till exempel under tidig vår. Svenskarna behöver inse solenergins verkliga kapacitet, oavsett årstid, säger Lasse Ejeklint.

Sverige skulle kunna producera 11,5 miljarder kilowattimme energi om alla villatak var försedda med solpaneler, enligt rapporten.

Undersökningen som genomfördes i juni är rikstäckande och genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Vattenfall. Totalt har 2 501 personer i åldrarna 16–74 deltagit i undersökningen.

Även för fastighetsbolag utgör solceller en möjlighet att minska sina elkostnader, öka fastighetens värde och sitt hållbarhetsansvar.

Länen där flest är positiva till solceller

-  Stockholm 63 %
-  Jönköping 60 %
-  Värmland 60 %
-  Västra Götaland 60 %
-  Södermanland 59 %

Länen där flest kan tänka sig solceller men inte har förutsättningarna som krävs

-  Stockholm 37 %
-  Östergötland 34 %
-  Jönköping 34 %
-  Norrbotten 32 %
-  Västra Götaland 32 %

Därför vill man investera i solceller

-  Jag vill minska min klimatpåverkan 54 %
-  Jag vill sänka mina elkostnader 48 %
-  Jag tror att solenergi är framtidens energikälla 46 %
-  Känslan av att kunna producera min egen el 40 %
-  Jag vill bli mindre beroende av rörliga elpriser/köpt el 40 %

Källa: Solrapporten

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev