Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Oljekonflikter övergår i kamp om mark och vatten

Publicerad: 26 september 2012, 13:06

Bo Pellnäs inledningstalade på Business arena.

Foto: Frida Lenholm

Under sitt inledningsanförande på Business Arena argumenterade säkerhetspolitiske experten Bo Pellnäs för att historien fortsätter ännu en tid.


Ämnen i artikeln:

Bo PellnäsBusiness Arena

I början på 90-talet hävdade den amerikanske ekonomen Francis Fukuyama att historien var slut. Det han menade var att den liberala demokratin hade segrat i världen och skulle vägleda mänskligheten ur alla idékonflikter. Under sitt inledningsanförande på Business Arena argumenterade före detta översten och säkerhetspolitiske experten Bo Pellnäs för att historien fortsätter ännu en tid.

Ibland känns det som att man får veta mer än man orkar med. Vårt ekonomiska paradigm bygger på tillgången till billig fossil energi. Användning av den fossila energin leder till att klimatet på jorden blir varmare. Ett varmare klimat leder till försämrade odlingsförhållanden och naturkatastrofer i flera av de mest befolkningstäta regionerna på jorden. Brist på mat, vatten och energi leder till militära konflikter om land.

– I princip görs det ingenting åt det här idag. De stora investeringarna går till att utvinna olja och skiffergas. Tiden håller på att rinna ut och det går inte att hålla på att dutta längre. Att lösa tillgången på koldioxidneutral energi är den viktigaste infrastrukturfrågan idag om man vill bevara freden i Europa, säger Bo Pellnäs.

Maktförhållanden i närområdet
I vårt eget närområde har vi också urstarka energiintressen som kan få det att kittla lite i magen. Gasledningen North Stream passerar nära Gotland och medför bland annat att mäktiga Tyskland vill hålla sig väl med energileverantören Ryssland. Eftersom det svenska försvaret och marinen i praktiken mer eller mindre avvecklats, enligt Bo Pellnäs, finns det bara ”motorbåtar och färjor” kvar i Östersjön. Samtidigt upprustar Ryssland och har skaffat sig kapacitet att landstiga med två brigader förstärkta med var sin stridsvagnsbataljon var som helst i världen. Dessutom har man enligt Bo Pellnäs byggt ett antal kärnkraftsdrivna fartyg som ska exploatera Arktis.

– Ryssland är idag inte ett land med oljebolag, utan ett oljebolag med ett land. Putin kommer att hjälpa oss att inse att vi behöver förstärka försvaret.

Vad hade kunnat göras annorlunda med hanteringen av det svenska försvaret frågade moderatorn Caroline Sundewall?

– Allt, säger Bo Pellnäs.

Fortsatta konflikter om olja
Egentligen är det inte tillgången på klimatvänlig energi som är problemet. Det är de komplicerade kopplingarna mellan ekonomiska och politiska intressen som ställer till det. Bo Pellnäs menar att det skulle räcka med solcellsanläggningar över tämligen begränsade ytor i Sahara för att klara en stor del av världens energiförsörjning.

– Men de politiska förhållandena i norra Afrika är inte särskilt stabila, och oljeindustrin använder sina enorma ekonomiska resurser till att investera i fortsatt oljeutvinning.

Bo Pellnäs tror att vi kommer att få se fortsatta militära konflikter med oljekoppling i Mellan Östern och något längre fram i tiden kommer konflikterna att gälla vatten och odlingsbar mark.

– Det kan i förlängningen betyda att vi återigen hamnar i 1800-talets strategiska situation när det viktiga var att inneha land.

Vad kan vi göra för att hantera situationen? Bo Pellnäs rekommenderar något ödesmättat fortsatta subventioner till det nordeuropeiska jordbruket eftersom det kan uppstå global brist på odlingsmark. Sedan gäller det väl att inte tappa bort de riktigt stora politiska frågorna i den dagliga debatten, som ofta tenderar att bli fragmentarisk och fokusera på detaljer.

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

Bo PellnäsBusiness Arena

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.