onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Ny vägledning styr mot minskad CO2 vid renovering och ombyggnation

Publicerad: 8 december 2022, 10:05

Foto: Johanna Åfreds

IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med Sveriges Allmännytta och Kommuninvest tagit fram en vägledning för hur fastighetsägare och byggentreprenörer kan minska klimatpåverkan vid renovering och ombyggnation.

Ämnen i artikeln:

SvepetSveriges AllmännyttaIVLKommuninvestBygg


– De allmännyttiga bostadsbolagen som årligen gör inköp för 180 miljarder kronor, varav mycket går till renovering och ombyggnad, har en unik möjlighet att vid användande av denna vägledning skapa betydande klimatnytta, säger Magnus Ulaner, ansvarig för Allmännyttans Klimatinitiativ.

Läs även: Åtta byggbolag om hur de jobbar med klimatdeklarationer

Åtta fastighetsägare, varav fyra från Allmännyttan, har tillsammans med byggentreprenörer och konsulter deltagit som testpiloter i projektet. Varje pilotprojekt har genomfört klimatberäkningar för varsitt renoverings- eller ombyggnationsprojekt.

Vägledning på plats

Utifrån deras erfarenheter har sedan IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram en vägledning med tillhörande beräkningsanvisningar för att ställa upphandlingskrav vad gäller klimatpåverkan vid renovering och ombyggnation. Det skriver IVL i ett pressmeddelande.

Läs även: IVL tipsar: Verktygen som hjälper dig klimatdeklarera

– Kunskapsläget gällande klimatpåverkan från renovering och ombyggnation är betydligt lägre än för nybyggnation. Vi hoppas att denna vägledning ska höja kunskapen i branschen och att fler börjar ställa krav på klimatberäkningar även för denna typ av projekt, säger Åsa Thrysin, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Samsyn saknas

Utöver byggprojektens initiala klimatpåverkan har även klimatpåverkan från driftenergin analyserats, skriver IVL. En slutsats från projektet är att det är svårt att ställa krav på detta då det finns många antaganden och osäkerheter i dessa analyser.

– Idag finns det ingen samsyn kring val av klimatdata för el och fjärrvärme samt scenarier för hur klimatpåverkan från dessa utvecklas över tid. Gemensamma riktlinjer behövs för att kunna ställa krav på det, säger Åsa Thrysin.

Läs även: Klimatdeklarationer: ”En chans att kapa både CO2 och kostnader”

Projektet fortsätter delvis under våren 2023 för att utveckla kriterier för grön finansiering av renoverings- och ombyggnationsprojekt. På så sätt vill man skapa incitament för branschen att skärpa sina åtgärder.

– De nya lånekriterier som nu utvecklas betonar både vikten av konkreta åtgärder och att använda upphandling som styrinstrument. För större ombyggnationsprojekt är avsikten att klimatkriterier ska användas vid tilldelning av anbud, säger Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev