Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny studie: Flerbostadshus missar solrevolutionen

Publicerad: 7 oktober 2021, 13:48

Foto: Telge Energi

Opinionen för solkraft är stark i Sverige. Ändå saknar många bostadshus helt i onödan solel, visar en purfärsk studie. Nu manar Telge Energi alla krafter att agera så att svensk solenergi inte ska tappa fart.

Ämnen i artikeln:

Bostadsrätter

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Solel utgör fortfarande en försvinnande liten del, under 1 procent, av den el som matas in på elnätet i Sverige. En vanlig missuppfattning är fortfarande att solpaneler är en villafråga, visar den nya studien.

– Det är ett kunskapsproblem som behöver åtgärdas snabbt för att utvecklingen av svensk solenergi inte ska tappa fart, säger Peter Wigren, solcellsrådgivare på Telge Energi, i en kommentar. 

Läs även: LISTA: 10 fastighetsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier – och största risker

Det finns inga hinder för att installera solceller på taket även i flerbostadshus. Tvärtom är bostadshus enligt studien oerhört viktiga för utbyggnaden av solkraft då 2,3 miljoner hushåll i Sverige bor i en lägenhet. 

Peter Wigren och Johannes Boson på Telge Energi. Foto: Jonas Borg, Telge Energi

Mer än var tredje svensk vill att elen som de använder ska komma från solkraft, vilket gör solel till den i särklass mest populära elkällan. Undersökningen visar att runt 70 procent kan tänka sig att sätta upp egna solceller, och runt 50 procent betala mer för solceller som är hållbart producerade. 20–30 procent upplever samtidigt att boendeformen, det vill säga lägenheten, är ett hinder i sammanhanget. 

– Energiomställningen är en brådskande fråga och beslutsfattare måste skapa gynnsamma villkor för fler grupper. I dag har villaägare en skattereduktion på egen el men inte andelsägare, trösklarna måste sänkas, kommenterar Johannes Boson, vd på Telge Energi. 

Telge Energi var först ut i branschen med att möjliggöra solel i elavtalen 2012 och 2014 och driver numera flera stora frågor inom området. Förra året köpte bolaget en tredjedel av all handelsvolym med svenskproducerad solel, som nu står för 15 procent av bolagets elmix.

– För att vi ska producera så mycket solkraft som vi faktiskt kan, måste fler bli producenter. Vi behöver fler solelparker och solpaneler på villor, flerbostadshus och kontor, säger bolagets affärsområdeschef Niklas Holberg.

Läs även: Skatt på egenproducerad solel för eget bruk – en usel idé för klimatet

Varje månad installeras uppskattningsvis 2 000–3 000 nya solcellsanläggningar i landet och mellan januari och juli i år hade 460 GWh solel matats in på elnätet i Sverige, vilket är en ökning på 43 procent jämfört med 2020, visar siffror från studien.

Fördelarna med solpaneler på flerbostadshus uppges bland annat vara att fastighetsvärdet ökar och att överskott kan säljas vidare till elbolag vilket frigör pengar för andra investeringar i fastigheten.

Undersökningen om svenskarnas inställning till solel genomfördes i samarbete med Kantar Sifo 26–31 juli med 1 100 respondenter.

Fem konkreta tips till bostadsrättsägare

• Titta på föreningens takytor på satellitbilder för att se om det finns förutsättningar för att installera solpaneler.

• Ta initiativ som medlem och be styrelsen utreda och tillsätta en representant från föreningen som kan leda solkraftsfrågan.

• Vänta inte till årsstämman om styrelsen finner investeringen intressant, kalla till extra stämma för att rösta igenom investeringen.

• Kontakta en solcellsrådgivare för utbildning och information om vad solceller innebär för föreningen.

• Ta in offerter tidigt för kostnadsplanering.

 

Källa: Telge Energi

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev