Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny lista över hållbara fastigheter lanseras för investerare

Publicerad: 14 november 2022, 12:31

Emanuel Kullander, Chief Growth Officer, Propstreet. Foto: Propstreet, Getty Images

Foto: Getty Images

Propstreet, nätverket för kommersiella fastighetsinvesterare, har tillsammans med Sweco och Almi tagit fram en ny lista över miljöcertifierade kommersiella fastigheter.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Vi vill lyfta fastigheters hållbarhetsprestanda och samla in data på hur fastigheter som i större utsträckning uppfyller hållbarhetskrav står sig i förhållande till andra fastigheter på marknaden, säger Emanuel Badehi Kullander, Chief Growth Officer, Propstreet.

Läs även: Mätning: Stark vilja att investera – men på lägre ingångsnivåer

Modellen innebär att dessa fastigheter får en högre rankning. Via Propstreet kan transaktionsrådgivare och mäklare sedan matcha ihop sina objekt med rätt investerare.

– Varje dag sker slutna matchningar i nätverket, vilket över tid kommer att göra det möjligt att utvärdera hur fastigheter med hållbarare egenskaper faktiskt tas emot på marknaden och hur dagens hållbarhetsarbete påverkar i ett längre perspektiv.

Datan har tagits fram i samarbete med Sweco baserat på analyser av de miljöcertifieringar som finns på marknaden. Anna Joelsson, hållbarhetschef division Buildings på Sweco, välkomnar fler liknande initiativ.

– Propstreet har tagit ett steg i rätt riktning här. Det är viktigt att alla aktörer är med och skapar marknaden för hållbara fastigheter, och underlättar för fastighetsaktörer att lyfta fram fördelar och leta efter extra hållbara fastigheter.

Almi har varit med och finansierat arbetet och bidragit med rådgivningsinsatser.

Mer om Propstreet


En stängd digital marknadsplats för konfidentiella fastighetsaffärer med över 1 200 medlemsföretag. Hittills har plattformen kommunicerat transaktioner för cirka 50 miljarder kronor i Sverige, Norge och Finland.


Källa: Propstreet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev