Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny certifiering för befintliga byggnader: ”Minst lika viktigt för att klara klimatmålen”

Publicerad: 4 oktober 2021, 08:45

Foto: Getty Images

Många nybyggen siktar på olika hållbarhetscertifieringar, men nu kan Sweden Green Building Council, SGBC, ytterligare miljöcertifiera det befintliga fastighetsbeståndet.


Ämnen i artikeln:

SGBCKlimatarbetet i fokus

 Nyheten står klar efter att SGBC kompletterats med det internationella systemet Breeam In-Use eller ”BiU” från Building Research Establishment. 

Läs även: LISTA: 18 projekt där hållbara innovationer testas just nu

– Vi och hela samhällsbyggnadssektorn har länge arbetat med hållbarhetscertifieringar av nyproduktion men vi vet att den befintliga bebyggelsen är minst lika viktig för att klara klimatmålen. Med BREEAM In-Use bidrar vi ytterligare till nationella och internationella hållbarhetsmål och det är ett bra komplement till vårt svenska system för befintliga byggnade, säger Lotta Werner Flyborg, vd SGBC.

BiU används i trettio länder och förhoppningen är att det ska bidra till Sveriges klimatomställning genom gröna renoveringar, effektiviseringar och anpassningar av det befintliga fastighetsbeståndet. 

Breeam in-use

BiU innebär ett heltäckande system som inkluderar en byggnads olika miljöaspekter och påverkan som exempelvis energi, vatten, material och kemikalier, ekologi på platsen, transporter samt avfallshantering.

 

Avtalet innebär att SGBC ingår ett partnerskap med Building Research Establishment gällande Breeam In-Use. För den svenska marknaden innebär det följande:

 

SGBC erbjuder i första hand introduktionsutbildningar på svenska i Breeam In-Use, men på sikt även eventuellt andra svenska utbildningar.

 

SGBC skapar ett kunskapsnätverk för Breeam In-Use på den svenska marknaden, i första hand för dem som har utbildat sig till assessorer inom systemet.

 

SGBC är ett stöd, tillsammans med Building Research Establishment, för kunder på den svenska marknaden.

 

SGBC kommer även att genomföra utvecklingsinsatser, bland annat genom översättningar av verktyg.

 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SGBCKlimatarbetet i fokus

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.