Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nudging – ett sätt att uppmuntra hållbara beteenden?

Publicerad: 27 juni 2017, 11:30

Albin Haglund.

I Köpenhamn innebar målade gröna fotspår för att leda folk till soptunnorna att nedskräpningen minskade med hela 46 procent. Stimulerande beteende som leder till lägre kostnader för fastighetsägaren och ett litet steg på vägen för att nå miljömålen till 2020.


Ämnen i artikeln:

ExamensarbeteKTH

En artikel av KTH-studenten Albin Haglund som skriver om sin masteruppsats; ”Nudging – A Way to Encourage Public Tenants to More Sustainable Behaviour?”, inom programmet Fastigheter och byggande på Kungliga tekniska högskolan.

Den offentliga sektorn äger och förvaltar cirka 90 miljoner kvadratmeter. En av de tuffaste utmaningarna är att hantera både klimatsmarta och energieffektiva byggnader och för att uppnå de nationella miljömålen till 2020 krävs väl utstuderade strategier.

Förutom ny teknik och nya installationer måste hyresgästerna ändra sina beteenden. Ett relativt nytt sätt att påverka beteenden i en mer hållbar riktning utan att för den skull förändra människors värderingar är Nudging. Nudging innebär att uppmuntra oss att välja ett mer individuellt och samhällsfördelaktigt alternativ. För att betraktas som en Nudge (eller knuff) tillåter åtgärden inte förbjudandet av andra alternativ eller drastisk förändring av ekonomiska incitament. Istället kan ett exempel vara att via statistik visa på hur mycket energi grannarna konsumerar, ge förslag på hur man själv kan minska sin förbrukning och på så sätt minska energianvändningen, något som gav häpnadsväckande resultat i ett amerikanskt forskningsprojekt. Ytterligare exempel visades i Köpenhamn där målade gröna fotspår för att leda folk till soptunnorna minskade nedskräpningen med hela 46 procent. Stimulerande beteende som leder till lägre kostnader för fastighetsägaren och ett litet steg på vägen för att nå miljömålen till 2020!

Arbetsplatsen i sig är en icke-personlig miljö. Hur man beter sig på jobbet jämfört med hemmet kan skilja sig åt. En individ kan vara engagerad i miljöfrågor men ”tvingas” att arbeta med energiintensiv utrustning eller sitta i ett överhettat kontorslandskap. Vissa kanske också hävdar att arbetsplatsen inte är deras eget ansvar eftersom energiförbrukningen inte påverkar den privata ekonomin. Dessa typer av hinder kan få hyresgäster som vill göra rätt för sig att känna uppgivenhet och utan kontroll över fastighets totala konsumtion, vilket leder till brist på motivation. Genom att ständigt påminna hyresgäster att deras val i vardagen är viktiga kan det få ringar på vattnet och engagera fler i miljöfrågor.

Min avhandling ”Nudging – A Way to Encourage Public Tenants to More Sustainable Behaviour?” har haft som syfte att undersöka hur Nudging-metoder kan påverka offentliga hyresgästers dagliga energiförbrukning. Detta undersöks genom linsen av följande Nudging-verktyg: (1) förenkling och inramning av information, (2) förändringar i standardalternativ, (3) förändringar i den fysiska miljön samt (4) bruk av sociala normer.

Uppsatsens studerar hur tre offentliga hyresvärdar i Stockholmsområdet arbetar med att påverka beteenden för att minska energiförbrukningen i deras fastigheter samt deras syn på Nudging som strategi. För att kunna införa effektiva beteendemässiga handlingar eller Nudges måste hänsyn tas till det organisatoriska sammanhanget, utmaningar i byggnader, tekniska system, patientsäkerhet, vandalisering och historiskt arv.

Möjligheterna för fastighetsägarna att arbeta vidare med Nudging måste betraktas som gynnsamma samt att flera av de redan genomförda åtgärder som genomförts kan klassificeras som Nudging. För att höja hyresgästernas medvetenhet om sambandet mellan beteenden, vanor och energiförbrukning har förenklade färgade grafer vid möten med hyresgästen visat sig vara ett effektfullt verktyg och implementering av närvarobelysning är ett effektivt exempel på förändring i standardalternativ. När man gör det rätta valet enklare är fler människor benägna att göra rätt. Projektet ”Energiagenterna” är en innovativ Nudge i form av användandet av sociala normer där förskolebarn genom lek utforskar och lära sig om energitjuvar i fastigheter och hur man tar fast dem.

För att vidare förespråka Nudging behövs mer forskning. Vad leder till ohållbart beteende från början? Gör vi bara miljövänliga val om det är lätt att göra rätt? Och var är vi mest öppet inställda att bli knuffade? På offentliga platser, på jobbet eller i våra hem?

Albin Haglund

Ämnen i artikeln:

ExamensarbeteKTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.