Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Norska miljarder till vindkraft i norr

Publicerad: 27 september 2012, 06:32

Investeringsbeslut är nu fattat för Statkrafts och SCAs vindparker Ögonfägnaden och Björkhöjden. Parkerna ligger i Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner. Byggnationen omfattar sammanlagt 123 vindkraftverk och investeringen uppgår till sex miljarder.


Investeringsbeslut är nu fattat för Statkrafts och SCAs vindparker Ögonfägnaden och Björkhöjden. Parkerna ligger i Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner.  Byggnationen omfattar sammanlagt 123 vindkraftverk och investeringen uppgår till sex miljarder.

Sammanlagt har Statkraft på ett par år tagit beslut om vindkraftsinvesteringar i Sverige på 8,8 miljarder.

Parkerna ska byggas av Statkraft SCA Vind AB, SSVAB, som ägs till 60 procent av Statkraft och 40 procent av SCA.  Den totala investeringen väntas uppgå till sex miljarder. Årsproduktionen på 1090 GWh motsvarar hushållsel till cirka 220 000  villor eller 550 000 lägenheter. Ögonfägnaden med 33 turbiner planeras att tas i drift 2014, och Björkhöjden med 90 turbiner driftsätts i två etapper, den första 2014 och den andra 2015.

– Vi är nu på väg att realisera stora delar av detta omfattande projekt som tog sin början 2007. Vi kommer att starta byggnationen av de nya parkerna omedelbart. Statkraft och SCA är två stabila och långsiktiga ägare som kommer att äga och driva dessa vindparker under lång tid framöver. Trots vikande elpriser och osäkerheten kring elcertifikaten gör vi bedömningen att det här är en bra investering för framtiden, säger Jakob Norström, vd för SSVAB.

Ögonfägnaden och Björkhöjden är två av sju vindparker som Statkraft och SCA lämnat in tillståndsansökningar för. De sju planerade vindparkerna motsvarar tillsammans det hittills största vindkraftsprojektet i Sverige och omfattar 360 vindkraftverk med en sammanlagd elproduktion på cirka 3000 GWh.

Statkraft har även ett samarbete med Södra, där pågår projekt som sammantaget omfattar cirka 250 vindkraftverk i södra Sverige.

Statkraft är helägt av norska staten.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Statkraft

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.