Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nordens största solcellsanläggning snart redo för drift: ”Kan spara 2 000 ton koldioxidutsläpp per år”

Publicerad: 12 oktober 2020, 13:26

Med en yta på 60 000 kvadratmeter blir solcellsanläggningen i Viared i Borås den största någonsin installerad på tak i Norden. Årligen beräknas solcellerna kunna producera fyra miljoner kilowattimmar, vilket motsvarar det årliga elbehovet för 1 800 rena elbilar.

Foto: Solkompaniet

NREP-ägda Logicenters ligger bakom det som ska bli Nordens största solcellsanläggning i Borås. Den här veckan startar installationen av solcellerna.


Ämnen i artikeln:

NREPLogicenters

Det är Nordens största solelanläggning som byggs på ett tak i Borås just nu. Bakom investeringen står fastighetsinvesteraren NREP genom sin logistikgren, Logicenters, samt hyresgästen Speed Group. 

Läs även: Tung logistikprofil till Logicenters

Företaget Solkompaniet har fått uppdraget att uppföra anläggningen och nu startar installationen av solcellerna. Anläggningen beräknas, utöver att täcka fastighetens elbehov, kunna bidra med 2,6 miljoner kilowattimmar solel till nätet, vilket innebär att takanläggningen blir överlägset störst i Sverige.

– Stora logistikanläggningars tak är perfekt lämpande för solel. Därför känns det viktigt att vi som utvecklar och äger logistikfastigheter går i bräschen för solelproduktion på våra tak. Vi har ambitiösa hållbarhetsmål om att bland annat driva alla våra fastigheter med förnybar energi. Och efterfrågan på solel är hög från både företag och privatpersoner – något vi nu kan möta. Denna anläggning täcker hyresgästens elbehov på årsbasis, bidrar med mer förnybar el till nätet för invånarna i Borås att nyttja och kan bespara miljön upp till 2 000 ton koldioxidutsläpp per år, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters på NREP i ett presmeddelande.

Läs även: Logistikföretag bygger rekordstor solanläggning

NREP har totalt 2,5 miljoner kvadratmeter fastigheter i Norden och fortsätter med klimatinvesteringar så som solcellsinstallationer på flera tak. Bolagets vd Stefan Wallander anser att regeringen borde utöka de ekonomiska incitamenten för den här typen typ av satsningar och slopa energiskatt på egenproducerad solel.

– Vi har ambitiösa hållbarhetsmål om att bland annat driva alla våra fastigheter med förnybar energi men här måste flera aktörer i samhället hjälpas åt”, säger Stefan Wallander i en kommentar.

Under 2019 byggdes enligt Energimyndighetens statistik endast en solcellsanläggning med kapacitet på över 1 megawatt i Sverige, då på marken och med en kapacitet på 1,5 megawatt. Nu utvecklas en anläggning som är mer än tre gånger så stor – den största solcellsanläggningen på tak i Norden. I syfte att driva på omställningen till förnybar energi nyttjar fastighetsinvesteraren NREP:s logistikgren Logicenters och hyresgästen Speed Group taket på den 83 000 kvadratmeter stora logistikanläggningen i Viared, utanför Borås. 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

NREPLogicenters

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.