Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Niam och Solkompaniet miljardsatsar på solparker

Publicerad: 20 september 2022, 07:27

Foto: Pressbild

Niam har genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund ingått ett ramavtal med Solkompaniet för att utveckla storskaliga solparker i södra Sverige. Målet är att bygga solparker om upp till 500 MW, vilket motsvarar en investering på över tre miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Niam FastigheterSvepet

När solparkerna väl är på plats kommer det innebära en årlig produktion på 500 GWh, motsvarande hushållsel för 120.000 hushåll i mellersta och södra Sverige, där bristen på el är som störst, skriver de i ett pressmeddelande.

Utvecklingen av de två första solparkerna är redan i gång och omfattar 80 MW vardera. Östra Eneby som ligger utanför Norrköping är en av parkerna och den som kommit längst. Prognosen är att solparken ska kunna färdigställas till årsskiftet 2024/2025.

– Sverige har bra förutsättningar för solparker, gott om mark och bra solinstrålning i våra långa kustområden. Niam ser mycket positivt på att medverka till att solparker blir en viktig del av det svenska energisystemet. Sveriges elbehov förutspås fördubblas genom den elektrifiering som nu sker och sol kan relativt snabbt möta en del av den ökade efterfrågan i södra Sverige där behovet i närtid är som störst, kommenterar Sverker Åkerblom, vd på Niam Infrastructure.

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Niam FastigheterSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.