Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Naturligt att lära sig av de bästa

Publicerad: 3 september 2012, 12:37

Cyklande Köpenhamnsbor

Centerpartiets stadsmiljöborgarråd i Stockholm, Per Ankersjö, reste nyligen till Köpenhamn för att lära sig mer om stadens cykelinfrastruktur.


Ämnen i artikeln:

Köpenhamn

Centerpartiets stadsmiljöborgarråd i Stockholm, Per Ankersjö, reste nyligen till Köpenhamn för att lära sig mer om stadens cykelinfrastruktur. Det föranledde Fastighetsnytts redaktion att ställa frågan vad Stockholm kan lära sig av Köpenhamn angående cykelfrågor.

Per Ankersjö förklarar att Köpenhamn är en av världens främsta cykelstäder och då Stockholm har satt ribban högt förfaller det naturligt att man lär sig av de bästa.

– I Stockholm har vi avsatt en miljard, den så kallade ”cykelmiljarden” till att bygga ut infrastrukturen för cykling nu när cyklingen ökar lavinartat i vår stad. I Köpenhamn har man lyckats bryta synsättet att bilen är norm. Genom att de inrättat ett cykeldirektorat centralt i stadens organisation kan cyklingen hävda sig i kampen med de övriga trafikslagen och resultatet märks tydligt: det är tryggt och generöst att cykla i Köpenhamn, berättar han.

Vidare berättar Per Ankersjö att han och hans följeslagare själva testat i två dagar att cykla runt Köpenhamn, med och utan chefen för cykeldirektoratet.

– En annan sak som slog oss och som fler har observerat före oss, är att cyklisterna är vänligare mot varandra. Man visar hänsyn och gör tecken för höger-vänstersväng och vid stopp. Det är inte ovanligt med ett leende eller tack när man lämnar företräde.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Köpenhamn

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.