Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

MP vill ha solceller på varje tak

Publicerad: 9 maj 2019, 10:46

Gör tak med solceller obligatoriska i nyproduktion. Frågan ska drivas av Miljöpartiet efter beslut på partiets kongress.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietPer Bolund

Ett långsiktigt mål är att bostadshus ska kunna producera och lagra den el som hushållen har behov av alla dygnets timmar, men Miljöpartiet vill se skarpare åtgärder.

–  Om Sverige ska nå målet att bli ett av världens första fossilfria länder behöver omställningshastigheten öka. Nu kommer såväl hushåll som fastighetsägare vara med och bidra till klimatnytta. För alla med bra solläge innebär det en klimatbesparing, oavsett var i landet man bor, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund om förslaget som innebär följande:

- Ställ krav på installation av solceller på tak till nybyggda villor och tak på nyproducerade flerbostadshus. All nyproduktion omfattas av kravet på solceller och/eller gröna tak.
- Fortsätt förenkla lagstiftning och regler för att underlätta installation av solceller.
- Solcellsmarknaden ska växa ännu mer och antar Sveriges mål om minst 14 TWh sol-el till 2040. Det skulle betyda att solceller producerar cirka tio procent av den totala elproduktionen.

Undantag från reglerna ska till exempel kunna göras för byggnation med för liten takyta, om mikroläget av taket skuggas av omkringliggande byggnader eller vegetation eller om befintlig byggnad har kulturhistoriska värden.

Anders Siljevall

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietPer Bolund

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.