Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljard till forskning om hållbara städer

Publicerad: 14 september 2017, 11:03

Illustration: Petter Furå.

KTH har tilldelats 960 miljoner kronor för innovationsprogrammet Viable Cities, en satsning på forskning och innovation om smarta och hållbara städer.


Ämnen i artikeln:

KTH

Programmet som har 12 planerade verksamhetsår – det mest långsiktiga programmet på ämnet hittills.

Under ledning av KTH samlas ett 50-tal aktörer från näringslivet, stat, kommuner och civilsamhälle – bland annat ingår Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och andra svenska kommuner.

Tanken är att programmet ska bidra till en rad innovationer som ska driftsättas under de närmaste 20 åren. Motivet bakom satsningen är att det kommer att bli tufft att nå de globala klimatmålen, och man hoppas att bland annat hitta digitala verktyg för att bygga mer hållbara städer.

– Det som skiljer Viable Cities från andra program är att vi ska använda digitaliseringen som en hävstång för att bygga hållbara städer, och förnya redan byggda städer för att göra dem attraktiva och livskraftiga, säger Olga Kordas, forskare vid KTH och programchef för Viable Cities i ett pressmeddelande.

Öppen utlysning
De olika forskningsinsatserna och projekten kommer att utlysas öppet – även för enskilda medborgare, exempelvis boende i en stadsdel eller ett företag.

Följande klimat- och energirelaterade problem och utmaningar kommer att tas upp inom ramen för Viable Cities:

- Stärka förutsättningarna för att svenska städer är hållbara ur energi- och klimatsynpunkt, med en energianvändning som är 100 procent förnybar och utan nettoutsläpp av växthusgaser.
- Bidra till att svenska städer visat vägen till att uppnå Parisavtalets mål om att hålla temperaturökningen under 1,5° Celsius.
- Bidra till att svenska städer genomsyras av engagerade medborgare som upplever en god livskvalitet, välbefinnande i staden och har en hållbar livsstil.

– Idag står städerna för 70 procent av de globala utsläppen. Att bygga klimatsmarta och hållbara stadsdelar, och att förnya existerande städer är helt avgörande för att vi ska klara klimatmålen. Dessutom kan Sverige stärka sin position som föregångsland när det gäller hållbar stadsutveckling, säger Rémy Kolessar, chef för avdelningen för forskning och innovation från Energimyndigheten.

I oktober öppnar Viable Cities första utlysning “Energiomvandling för livskraftiga städer”. Till nästa sommar ska de första projekten vara igång.

Viable Cities finansieras gemensamt av Energimyndigheten, Vinnova och Formas som satsar 40 miljoner kronor per år i 12 år. Sedan sker en samfinansiering av medverkande aktörer som går in med lika mycket, sammanlagt 80 miljoner kronor per år.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.