Hållbarhet
Mest jämställda branschen har lång bit kvar
Publicerad: 6 mars 2020, 15:41
Anna Nambord och Biljana Pehrsson företräder två bolag i fastighetsbranschen som ligger långt fram när det gäller jämställdhet. Foto: Wihlborgs / Kungsleden
En historisk milstolpe passerades när fastighetsbranschen 2019 blev Sveriges första jämställda bransch på börsen. Men trots det kan segerdansen vänta, åtminstone när det gäller mångfald, menar bolaget som toppar listan.
När stiftelsen Allbright presenterade sin jämställdhetsrapport i höst placerade sig flera fastighetsbolag i topp på gröna listan med bäst jämställdhet.
Allra högst hamnade Wihlborgs fastigheter.
– Vår strategi är att integrera mångfald och jämställdhet i allt vi gör. Om man tittar på vår bransch så ligger vi först, men det finns mycket kvar att göra, säger Anna Nambord, bolagets chef för hållbara affärer, till Fastighetsnytt.
Wihlborgs strävar hela tiden efter att ha 60/40-representation i chefsgrupper, styrelsen och bolagsledningen.
– Det är eftersträvansvärt, för att ha en bra mix i olika grupper och få in olika perspektiv.
Men Anna Nambord är ändå lite självkritisk.
– Det finns en kategori där vi inte har lyckats så väl, som fortfarande har 90 procent män, och det är gruppen fastighetsvärdar som fortfarande är en homogen både när det gäller kön och ålder.
Målet är att skapa mångfald och bli mer jämställda även där, varför ett traineeprogram för yrket lanserades i år.
– Vi utbildar som bäst tre kandidater; två kvinnor och en yngre man, som förhoppningsvis vill stanna hos oss efter programmet.
Varför tror du att fastighetsbranschen i stort är mest jämställd?
– Jag tror att många, inklusive jag själv, är stolta över att kunna göra stor skillnad i samhället. Det är något som attraherar både män och kvinnor. Branschen jobbar också nära stad och kommun som har jobbat med jämställdhet längre än näringslivet.
Hur många bolag inkluderar jämställdhet i affärsstrategin?
– Jag tror inte att alla bolag har tydliga strategier och riktlinjer. Vi inkluderar frågan i vår hållbarhetsredovisning på HR. Det kan vara en fälla att bara isolera sig kring kön, man måste jobba långsiktigt med frågan och skola in människor som ger mångfald.
Ett jättekliv framåt för branschen
2012 hade fastighetsbranschen bara 18 procent kvinnliga ledare, vilket kan jämföras med dagens 40 procent och 25 procent kvinnliga vd:ar, enligt Allbrights senaste mätning. Bland storbolagen nämns två bolag som har kvinnodominerade ledningsgrupper; Kungsleden och Hemfosa Fastigheter.
58 procent av cheferna på Kungsleden är kvinnor och styrelsen är helt jämställd, med Charlotte Axelsson som ordförande. I ledningsgruppen är sju av tio kvinnor.
– Jag är övertygad om att blandade grupper ger bäst resultat, säger bolagets vd Biljana Pehrsson, i en kommentar.
När hon blev vd 2013 var majoriteten av cheferna fortfarande män, men sedan dess har jämställdhetsambitionen vässats. Till den grad att bolaget i fjol mottog ett pris för sitt arbete med mångfald och inkludering av European Public Real Estate Association.