tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Megasatsning på solceller

Publicerad: 1 november 2019, 09:27

Det som blir Sveriges största solcellspark. Illustration: HSB

50 000 solpaneler monteras strax utanför Strängnäs, som blir landets största solcellspark. “Nu är det dags för Sverige att komma ikapp”, säger Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

Ämnen i artikeln:

HSBsolenergi

50 000 solpaneler ska monteras strax utanför Strängnäs, som blir landets största solcellspark. “Nu är det dags för Sverige att komma ikapp”, säger Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

Bakom satsningen står HSB Södermanland och solenergiföretaget EnergiEngagemang Sverige.

– Vi erbjuder solel till ett förmånligt pris och bidrar till omställningen till förnybar energi, säger Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland, till pressen.

Sveriges elproduktionen ska vara 100 procent förnybar 2040 och därför ligger satsningen helt rätt i tiden, menar Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

– Nere på kontinenten är det betydligt vanligare med stora solcellsparker. Nu är det dags för Sverige att komma ikapp.

Täcker elen för 7 500 lägenheter

Bygget av den 45 hektar stora solcellsparken längs E20, väster om Strängnäs, som blir Sveriges största med en total installerad effekt på 20 megawatt och en elproduktionskapacitet på 18 000 MWh, startar i mars nästa år. Produktionen motsvarar årselanvändningen för 7 500 lägenheter.

Meningen är att medlemmar i HSB ska få gå med i den ekonomiska föreningen och köpa andelar som kan täcka upp till 90 procent av föreningarnas elbehov.

– Vi började vår satsning på solceller för tre år sedan. Men det finns begränsande faktorer när det gäller att sätta upp solceller på tak och därför går vi nu vidare med att bygga solcellsparken, säger Jon Leo Rikhardsson.

HSB har som mål att minska klimatpåverkan med 75 procent mellan 2008 och 2023, då HSB fyller 100 år.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev