Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lönsamma solcellssatsningar kräver helhetstänkande

Publicerad: 27 januari 2016, 16:21

Stefan Lindsköld och Åsa Thurin

Solcellsboomen fortsätter i såväl Sverige som internationellt. Enligt Energimyndigheten installerades 36,2 MW i Sverige 2014, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2013. Bloomberg New Energy Finance spår att sol globalt kommer att stå för 35 procent av investeringar i infrastruktur för elproduktion under kommande 25 år. Statistiken omfattar såväl storskaliga anläggningar som småskaliga installationer på tak.


I denna snabba tillväxt ser vi en risk att solcellsinstallationer blir alltför enkla och inte bidrar till byggnadens funktioner som helhet. Snarare ses de som en fristående produkt utan integration.

Det är en alldeles för förenklad och begränsande arbetsmodell att, som ofta idag, beräkna hur stort elbehov fastigheten har mitt på dagen sommartid, och dimensionera en solcellsarea som täcker detta behov utifrån branschnyckeltal, leverantörsdata och eventuella skuggningar.

Istället anser vi att projekteringen ska beakta hur solceller kan integreras med byggnadens övriga installationer. Vi vill nämna tre intressanta exempel:

Ett välkänt problem med växelriktare är att en del energi går förlorad vid varje omvandling mellan likström och växelström. En teknik som vi ser växa på marknaden är därför likströmssystem. Netpower Labs är ett exempel på bolag som driver intressant utveckling inom detta område. Genom att installera likström som ”en fjärde fas” i byggnaden kan el från solcellerna föras till respektive installation utan att omvandlas till växelström och den totala verkningsgraden maximeras. Exempel på sådana installationer kan vara trapphusbelysningar, ventilationsaggregat, serverhallar och elbilsladdare.

Även utvecklingen av energilager växer och priserna sjunker fort. Tesla driver utvecklingen idag, men flera tyska leverantörer är långt framme och i Sverige har Box of Energy fått uppmärksamhet. Med batterier är det möjligt att lagra överskottsel, vilket tillåter en överproduktion under soliga timmar som sedan kan användas senare under dygnet. Tekniken kan även användas för att utjämna effekttoppar i elanvändningen.

En annan utmaning med traditionella solcellsanläggningar är att den svagaste panelen i en seriekopplad sträng bestämmer produktionen, vilket gör anläggningen extra känsligt för skuggningar och degradering. Växelriktare som SolarEdge är ett exempel på optimeringsteknik som undviker dessa problem genom att maximera uttaget från varje panel individuellt. Därmed kan även en större andel av taket användas och tak i olika riktningar kan kopplas ihop i samma slinga.

Hur anläggningen utformas och vilka tekniker som är lönsamma beror helt på fastighetens förutsättningar. En solcell har dock en förväntad livslängd om cirka 30 år och en projektering behöver därför beakta såväl befintlig som framtida teknik.

Vi uppmanar såväl fastighetsägare som projektörer att ta till sig den nya teknikens möjligheter. Lönsamma solceller kan inte ses som fristående komponenter, utan är en integrerad del av fastighetens energisystem. De måste kunna optimeras såväl idag som under hela livscykeln.

Stefan Lindsköld, Aktea Energy
Åsa Thurin, Aktea Energy

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.