Hållbarhet
Ledningsgrupperna jämställda 2040
Publicerad: 7 mars 2016, 14:30
Amanda Lundeteg, vd på AllBright. Foto: AllBright.
På måndagen presenterade stiftelsen AllBright sin årliga rapport om jämställdhet i börsbolagens ledningsgrupper. Precis som förra året hamnar fastighetsbranschen i topp, och övergripande jämställdhet beräknas uppnås 2040. Det finns dock vissa orosmoln.
På måndagen presenterade stiftelsen AllBright sin årliga rapport om jämställdhet i börsbolagens ledningsgrupper. Precis som förra året hamnar fastighetsbranschen i topp, och övergripande jämställdhet beräknas uppnås 2040. Det finns dock vissa orosmoln.
– Utvecklingen går framåt, och det går lite snabbare än vad det har gjort tidigare, sa Amanda Lundeteg, vd på AllBright, när hon presenterade rapporten under en presskonferens på måndagseftermiddagen.
Andelen kvinnor i bolagens styrelser har stigit med sex procentenheter sedan 2012, då den första rapporten gjordes. Sedan förra året har andelen stigit med en procent, från 19 till 20 procent.
Fastighetsbranschen ligger fortsatt i topp av de olika branscherna, med 35 procent kvinnor i ledningsgruppen, jämfört med 33 procent förra året.
Källa: Allbright.
Källa: Allbright.
Ljusglimtarna kantas dock av en del orosmoln, menar Amanda Lundeteg. Fortfarande har 63 procent av bolagen bara en eller ingen kvinna i ledningsgrupperna.
– Det är oroväckande. När bolag har minst två kvinnor i ledningsgrupperna finns fortfarande hopp om att återvinna en jämställd ledningsgrupp, men när man kommer ned på en ensam kvinna börjar det bli farligt, säger Amanda Lundeteg.
Sju fastighetsbolag på svarta listan
I rapporten delas företagen upp i olika listor – den vita med jämställda ledningsgruppen, den gråa med ”mediokra bolag med potential” och den svarta med noll kvinnor i ledande positioner. I år hittas 32 bolag på den vita listan, 77 på den svarta.
– Dessutom är det 101 av 168 bolag på den gråa listan som bara har en kvinna, som fastnar som gisslan. Det låter kanske starkt, men det är de facto så många kvinnor upplever det när vi pratar med dem. Det är svårt att driva igenom beslut och idéer när man är en person som avviker från normen, säger Amanda Lundeteg.
Bland bolag i fastighetsbranschen hamnar sju bolag på den svarta listan, med noll kvinnor i ledningsgruppen:
- Tribona
- FastPartner
- Lundbergsföretagen
- Victoria Park
- Bravida
- Rejlers
- Sagax
– 47 av bolagen har dessutom häckat på den här listan i tre år nu. Det är bolagen som visar att tiden kommer inte att lösa problemet utan det krävs ett aktivt arbete, säger Amanda Lundeteg.
Enligt rapporten kommer jämställda styrelser att vara ett faktum om 24 år, 2040. Förra året låg tidshorisonten på 2063. Anledningen till att årtalat tidigarelagts är, enligt Lundeteg, bland annat att ledningarna har rationaliserats. Sedan 2012 har 600 personer lämnat ledningsgrupperna, varav de flesta, enligt rapporten, varit män.
– Under året har det sedan rekryterats 123 nya personer – av dessa har det varit jämställt. Det gör att utvecklingstakten har accelererat, säger Amanda Lundeteg.
Kvinnliga vd:ar lyser med sin frånvaro
Andelen kvinnor på vd-poster har inte utvecklats på samma sätt, och siffran ligger kvar på låga sex procent.
– Det är svenskt näringslivs mest pinsamma siffra tycker jag, säger Amanda Lundeteg. Under året har 37 bolag rekryterat nya vd:ar, men bara en av tio rekryteringar slutade med en kvinna. Bolagen har alltså haft möjlighet att rekrytera kvinnor, men man har sumpat chansen.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér var också på plats under presskonferensen. Hon menade bland annat att jämställdhetsarbete måste sanktioneras och drivas från högsta ort.
– Man måste göra saker i hela samhället och en konkret början är när barn föds. Därför har vi öronmärkt ytterligare en månad i föräldraförsäkringen, sa hon.
Från politiskt håll har man sedan tidigare aviserat ett hot/löfte om kvotering, om inte bolagsstyrelserna har uppnått jämställdhet under 2016.
Här kan du läsa hela AllBrightrapporten.
Maria Nordlander