Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lättnader i PBL ute på remiss

Publicerad: 3 november 2015, 12:21

Regeringen föreslår lättnader och ändringar i plan- och bygglagen för att ”underlätta etableringen av tillfälliga anläggningsboenden för Migrationsverket mottagande av asylsökande”. I promemorian skriver regeringen att det krävs åtgärder för att snabbt kunna ordna boende för det stora antal asylsökande som kommer till Sverige.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Regeringen föreslår lättnader och ändringar i plan- och bygglagen för att ”underlätta etableringen av tillfälliga anläggningsboenden för Migrationsverket mottagande av asylsökande”. I promemorian, som nu ligger ute på remiss, skriver regeringen att det krävs åtgärder för att snabbt kunna ordna boende för det stora antal asylsökande som kommer till Sverige.

”Ett sätt att göra detta är att utnyttja befintliga byggnader som inte nödvändigtvis i alla delar svarar mot de höga krav som plan- och bygglagen ställer på byggnader som är avsedda att användas som bostäder under lång tid” står det i promemorian.

Förslaget går bland annat ut på att:

- De tekniska egenskapskraven på energihushållning och hushållning med vatten och avfall bör inte gälla ett tillfälligt anläggningsboende.
- Ett tillfälligt anläggningsboende behöver inte heller nödvändigtvis vara försett med hiss.
- De tekniska egenskapskraven avseende skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö, säkerhet vid användning, skydd mot buller, lämplighet för det avsedda ändamålet samt tillgänglighet och användbarhet bör anpassas till och avsteg från kraven göras i den utsträckning som är skälig i förhållande till åtgärdens art, omfattning och varaktighet.
- Även utformningskraven enligt plan- och bygglagen, dvs. att en byggnad ska vara lämplig för sitt ändamål, att den ska ha en god form-, färg- och materialverkan, och att byggnaden ska vara tillgänglig och använd- bar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga bör anpassas och avsteg göras för att tillräckligt många anläggningsboenden ska kunna etableras.

Dessa punkter kompletteras med följande skrift: ”anpassningar och avsteg som görs ska dock inte få medföra en oacceptabel risk för människors hälsa och säkerhet. Boverket bör få meddela föreskrifter om i vilken utsträckning som anpassningar till och avsteg från kraven får göras.”

Ändringarna i plan- och byggförordningen föreslås träda i kraft i december 2015.

Här kan du läsa promemorian i sin helhet.

Maria Nordlander

Källa: Regeringen

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.