Torsdag02.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Hållbarhet

Låt hållbarhetsmålen genomsyra allt

Publicerad: 13 Oktober 2017, 12:31

Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen.

I staden – där 85 procent av den svenska befolkningen bor – skulle en effektiv och hållbar stadsplanering och ett byggande med ett verkligt livscykelperspektiv kunna ge goda förutsättningar för den samhällsomställning som måste ske skriver Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.


Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2017.

”Sverige tar en ledande roll för FN:s globala Agenda 2030. Så sa statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring hösten 2016. Det han syftade på är FN:s 17 hållbarhetsmål, de globala, gemensamma målen för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Målen är odelbara och universella, vilket innebär att alla målen måste lösas tillsammans och att alla länder ska ta sig an målen på hemmaplan.

Så vad innebär de 17 globala målen för svensk del? Och vad innebär det att ta ”en ledande roll”? Ja, det är bland annat det som jag tillsammans med mina kollegor Agenda 2030-delegationen har fått i uppdrag av regeringen att arbeta med. Sverige ligger relativt sett bra till. Vi har jämfört med många andra länder kommit ganska långt med mycket av det som målen handlar om, som jämställdhet, fattigdom, utbildning och miljö. Men i absoluta termer är det en bit kvar.

Enligt OECD är ett av de mål som Sverige har svårast att klara mål 12: Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Det är en gedigen utmaning för ett land som Sverige som tillsammans med länder som USA, Australien och Kuwait enligt WWF:s senaste Living Planet Report har störst ekologiskt fotavtryck per person. Om hela jordens befolkning levde och konsumerade som vi skulle det behövas 4,2 jordklot.

Att Sverige som land finns med bland de länder som toppar värstingligan tror jag rimmar ganska illa med den svenska självbilden. För visst har vi medvetna, kunniga och engagerade medborgare. I SOM-institutets årliga undersökning anser svenskarna att ”förändringar i jordens klimat” är det som är mest oroande inför framtiden. I Klimatbarometern 2017 säger 9 av 10 att de tror att livsstilen påverkar klimatet negativt. Försäljningen av ekoprodukter ökar stadigt från år till år. En majoritet av den svenska befolkningen vill ha en flygskatt. Listan kan göras lång.

Kunniga och engagerade medborgare driver utvecklingen och är en förutsättning för att vi ska klara omställningen till ett hållbart samhälle. Men för att detta engagemang ska få utväxling krävs att politiken och näringslivet skapar vissa förutsättningar. Exempelvis i staden – där 85 procent av den svenska befolkningen bor – skulle en effektiv och hållbar stadsplanering och ett byggande med ett verkligt livscykelperspektiv kunna ge goda förutsättningar för den samhällsomställning som måste ske.

De globala målen behöver etableras, politiskt och juridiskt. De bör genomsyra allt ifrån handelsavtal till bygglov och nyetableringsnormer. Handeln behöver ta ansvar för effektiviseringar och utsläppsminskningar i hela leverantörskedjan; materialåtervinning och resurseffektivitet måste bli mycket mer omfattande i byggbranschen. Jag är övertygad om att om medborgarna, företagen, politiken och det civila samhället gör gemensam sak i utformningen av, och villkoren för, samhällsutvecklingen, hamnar vi i en win-win-win-situation.

Johanna Sandahl
Ordförande, Naturskyddsföreningen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.