Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lanserar nytt klimatverktyg för fastighetsägare

Publicerad: 29 mars 2021, 05:00

Structor lanserar ett nytt verktyg som ska ge en överblick över vilka fastigheter som är utsatta för klimatrisker på grund av klimatförändringarna.


Ämnen i artikeln:

StructorKlimatarbetet i fokusHemsö Fastigheter

Verktyget kallas Klimatkoll och är digitalt och kartbaserat. Datan kommer från länsstyrelser, kommuner och andra myndigheter. 

– Vi vill utnyttja digitaliseringens möjligheter för att ge fastighetsägare en enkel och snabb överblick över sina klimatrisker. De kan då fokusera på att prioritera åtgärder för att minska sina klimatrisker i samband med överlåtelser, exploatering, utveckling och förvaltning, säger Monica Granberg, vd på Structor i ett pressmeddelande. 

Läs även: Gröna pengar - så funkar det

Tanken är att fastighetsägare, genom att anpassa sina fastigheter, kan förebyggda skadekostnader och avbrott i verksamheter på grund av till exempel översvämningar och värmeböljor. Verktyget omfattar i dag Stockholm och Uppsala län. 

– Det finns mycket värdefulla klimatdata som tagits fram av olika myndigheter som ligger i olika databaser, på olika ställen. Vi upplever att fastighetsägare i dag har svårt att få en överblick över klimatriskerna och det ville vi ändra på genom ett kartbaserat, användarvänligt verktyg, säger medgrundarna Maria Berg Lissel och Josef Nordlund. 

Hittills har man testat verktyget på flera fastighets- och försäkringsbolag, bland annat Hemsö. 

Läs även: Exponentiella faktorn central för att rädda klimatet: ”Dagens verktyg är mycket kraftfullare än de gamla” 

– Klimatkoll är relevant för såväl bebyggda som obebyggda fastigheter och ger en bra överblick över en fastighets klimatrisker. Det kan troligen användas även vid miljöcertifieringar, där krav finns att ta upp exempelvis översvämningsrisk i befintliga underlag, säger Emma Weman, hållbarhetschef på Hemsö.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News