Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Lagstifta om grönt byggande?

Publicerad: 23 juni 2015, 12:30

Illustration: Petter Furå.

Frankrike antog nyligen en lag om att alla nybyggda hus för kommersiellt bruk ska ha gröna eller solfångarförsedda tak. I Sverige finns ingen liknande lag – branschen anses istället själva kunna hitta de bästa tekniska lösningarna på utmaningar och krav.


Ämnen i artikeln:

FrankrikeBoverketSweden Green Building Council

Enligt Scandinavian Green Roof Institute kan gröna tak i städer hjälpa till att motverka ”Urban Heat Island Effect”. Effekten innebär att urbana områden är varmare än rurala sådana. Den höjda, urbana temperaturen beror bland annat på att många hårdgjorda ytor, som exempelvis tak, är mörka och lagrar värme istället för att reflektera solljus. Även överflödig värme från byggnader, industrier och trafik bidrar till det varma klimatet. Gröna tak sänker temperaturen genom att öka takens så kallade albedo, reflektionsförmåga.

Gröna tak bidrar också till att eventuella solceller får en bättre effekt. Motsägelsefullt nog så klarar solcellerna inte den höga värme som uppstår på vanliga, svarta tak. Om taket kyls ned, vilket vegetation hjälper till med, ökar verkningsgraden.

“Tror inte på detaljstyrning”
Den nya franska lagen initierades av miljörättsaktivister, som ansåg att lagen skulle gälla alla nybyggen, och hela takytan på dem. Den antagna lagen begränsades alltså till byggnader med kommersiellt syfte.

I Sverige finns ingen liknande lag. Tidigare kunde kommuner ställa särskilda krav på energiförsörjning, men den möjligheten togs bort i samband med ändringen av plan- och bygglagen tidigare i år.

– Nu får bara den som själv är byggherre eller fastighetsägare ställa sådana krav, säger Mikael Wärnsby som jobbar med miljö, energi och fastighetsrätt på advokatbyrån Lindahls.

Efter ändringen får kommunen inte ställa krav annat än sådana som går i linje med Boverkets byggregler.

– Istället för att göra en lagändring vore i så fall lättare att återigen tillåta kommunen att ställa sådana krav, alternativt låta Boverket precisera vad som gäller, säger Mikael Wärnsby.

Bengt Wånggren, VD på Sweden Green Building Council, anser inte att en lag är nödvändig. Lagstiftning är inte rätt sätt att öka det gröna byggandet, anser han.

– Vi tror att branschen själva hittar de bästa tekniska lösningarna på utmaningar och krav. Det är osäkert om till exempel gröna tak är den bästa lösningen på miljö- och hållbarhetsproblem, säger han.

Han anser istället att det är bättre om Riksdagen sätter upp funktionskrav.

– Vi är för att Riksdagen skärper hållbarhetskraven på byggnader och städer, men tror inte på detaljstyrning, säger han.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.