onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Kvinnor visade vägen mot byggande utan utsläpp

Publicerad: 6 februari 2023, 13:35

Villazero i Borlänge har byggts av entreprenören Byggpartner och beställaren Fiskarhedenvillan i samverkan med Mondo Arkitekter Dalarna och Structor Byggteknik Dalarna. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Bostäder.

Foto: Emelie Langer Strömberg

Minskade koldioxidutsläpp och fler kvinnor till byggbranschen. Det har varit huvudfokus i projektet Villazero i Borlänge. Huset är NollCo2-certifierat med trägrund, trätak och solceller och ger redan avtryck på Fiskarhedenvillans framtida produktion. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Bostäder.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeFiskarhedenvillanByggpartnerByggBorlänge

MSN

Martina Strand Nyhlin


– Det här är ett otroligt modigt projekt där alla ställt upp och verkligen sett nyttan med att göra det här. Vi har inte bara sett det som ett vanligt bygge utan som något som är bra för framtiden, säger Helena Tallberg, senior projektledare på Fiskarhedenvillan.

Förutom Fiskarhedenvillan står även Mondo Arkitekter Dalarna och Structor Byggteknik Dalarna bakom projektet, och deras gemensamma önskan var att ”på riktigt göra skillnad för miljö- och jämställdhet”.

– Vi insåg att ingen kommer bygga så här om inte någon annan gjort detta. Någon måste våga, säger Helena Tallberg.

Tre fakta om Villazero:


Väggar och tak är tjocka och isolerade med träfiberisolering, så energibehovet är beräknat till 2900 kWh per år.
Solcellerna på huset genererar runt 10 000 kWh/år och det betalar tillbaka koldioxidskulden för huset på 10 år.
En viktig del av projektet har varit att sprida kunskap. Därför har flera seminarier och filmer producerats i projektet. Villazeros kvinnliga bygglag har följts av forskare och Högskolan Dalarna planerar fortsatta studier inom området.

Projektet är designat med hållbarhet och energieffektivitet som en egen kravställare utifrån begreppet ”Form Follows Footprint”. Huset innehåller ingen betong alls, till och med grunden är av trä och taket har ytbeläggning av trä.

– Vi gjorde dessutom ett asymmetriskt tak för att södersidan har mycket större yta än norrsidan och vi ville få plats med fler solceller och få ner det ekologiska avtrycket. Sen jobbade vi väldigt mycket med hållbar design – som att ha ett stort fönster i stället för två små och att ta hänsyn till siktlinjer så att det 107 kvadratmeter stora huset skulle kännas större, säger Helena Tallberg.

Villazero har en grund av trä.

Foto: Daniel Elfving

De lärdomar Fiskarhedenvillan gjort har de nu tagit med sig in i sitt ordinarie arbete och skapat en helt ny husserie som heter Atmosfär.

Något som väckt stor uppmärksamhet är att bygget genomfördes av ett helt kvinnligt bygglag. Detta var inte för att hundra procent kvinnor är mer jämställt än hundra procent män, utan för att belysa behovet av fler kvinnor i byggbranschen – och visa att de finns. Uppgiften att hitta kvinnorna föll på entreprenören Byggpartner i Dalarna.

– För vår del är det inte jättesvårt att få ihop kvinnliga snickare. Vi är 600 anställda och många av våra anställda är redan kvinnor. De vi tog med från oss i projektet jobbade på olika platser i Dalarna med omnejd. Även målare och plattsättare hittade vi enkelt. Däremot var det inte jättelätt att leta rätt på kvinnor från andra skrån: en kvinnlig grävmaskinist till exempel – de finns men det finns inte tio stycken att välja på, säger Johan Karlsson, affärsområdeschef på Byggpartner.

Villazero ligger i ett villaområde i Borlänge.

Foto: Emelie Langer Strömberg

Villazero var på många sätt ett utmanande projekt med många olika byggtekniska faktorer att lösa och stora krav på kommunikation och samarbete mellan alla inblandade. Men Johan Karlsson är extremt stolt över att ha varit med i projektet, som haft så höga ambitioner.

– Det här är ett nytt sätt att tänka och tittar man på den färdiga produkten så har vi kunnat kombinera en genomtänkt och fin utformning med en byggnad med extremt låg CO2-förbrukning. Det här är dessutom något man kan göra som privatperson, och det blir inte dyrare, säger han.

Aktörer i projektet

Entreprenör: Byggpartner
Beställare: Fiskarhedenvillan
Arkitekt: Mondo Arkitekter Dalarna och Fiskarhedenvillan
Projektkostnad: 5,5 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Övriga nominerade i kategorin bostäder:

Socialt hållbart boende i fokus i Majorna

Nytänkande bostadstorn i Örnsköldsviks kulturmiljö

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev