Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kungsleden om nya hållbarhetsmålet att vara klimatpositiva till 2035: ”Ökad digitalisering en viktig del”

Publicerad: 21 oktober 2020, 13:08

Kungsleden är först på den svenska fastighetsbranschen med att anta målet om att vara klimatpositiva i hela värdekedjan senast år 2035. ”En utmaning, men viktigt för att minska den globala uppvärmningen och öka de långsiktiga affärerna”, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Kungsleden till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

Kungsledens vill med sitt mål lägga i en högre växel när det gäller klimatarbetet och visa att bolaget tar ansvar för att driva på omställningen mot ett långsiktigt hållbart samhälle.

Ett delmål på vägen mot att alla delar av värdekejdan ska vara klimatpositiva är att förvaltningen och fastighetsdriften ska vara klimatpositiv till år 2025.

En viktig del handlar om materialinköp.

En handlingsplan för hur målet ska nu tas fram, men hållbarhetschef Erik Florman kan peka några åtgärder som kommer att bli aktuella.

– En viktig del handlar om materialinköp. Vi har sett att våra största utsläpp av växthusgaser kommer från renoveringar och ombyggnationer i samband med hyresgästanpassningar av våra kontorsytor. Här måste vi både minska materialåtgången som helhet, öka andelen återbruk samt nyttja material med lägre klimatpåverkan, säger Erik Florman. 

Läs även: Kungsleden rekryterar från ICA Fastigheter

Drift och förvaltning är två andra stora områden där det krävs utveckling av arbetssätt mot mer klimatvänligt. Solceller, energieffektivisering och fossilfri fjärrvärme är viktiga åtgärder för att minska klimatpåverkan vid uppvärmning och drift. Sedan tidigare köper Kungsleden enbart el som produceras via vindkraft.

En annan viktig del i det kommande arbetet kommer enligt Erik Florman bestå i att öka graden av digitalisering. Artificiell intelligens och machine learning är innovationer som är lämpade för att optimera olika delar av fastighetsskötseln. 

- Ett annat exempel är kopplat till återbruk. VI har redan i dag ett lager i Kista där vi har möbler vi återanvänder. När vi skalar upp den verksamheten är det jätteviktigt att kunna använda oss av smarta system som hjälper oss att hålla koll på allt material vi har tillgång till i våra lager, säger Erik Florman.'

Läs även: Kungsleden ser en återhämtning - återinför utdelning

Att kunna leverera på gröna nyckeltal blir ett allt viktigare konkurrensmedel för fastighetsbolagen, både när det gäller att locka investerare och hyresgäster. 

– Det är också ett viktigt mått när det gäller att vara attraktiv som arbetsgivare, säger Erik Florman. 

Att bygga nytt innebär ofta en större klimatpåverkan än att renovera en befintlig fastighet. Kommer ni att ändra ert sätt att jobba när det gäller den frågan?  

– Vi har inte ett uttalat mål om att inte bygga nytt men vi tycker om att göra om, säger Erik Florman.

Går med i Science Based Target

I samband med att styrelsen antagit de nya målen i vår hållbarhetsstrategi, går Kungsleden med i Science Based Target (SBT), ett initiativ där företag redovisar och granskas för hur de egna klimatmålen går i linje med 1,5 till 2,0 grader global uppvärmning.

 

Kungsleden kommer att fokusera på tre delar för att nå målen: sänka klimatutsläppen i hela verksamheten, främja innovation för neutrala och negativa utsläpp samt klimatkompensera kvalitetssäkrat.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.