Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kostnaderna stiger i översvämningarnas spår - Fastighetsnytt på besök i Belgien

Publicerad: 28 oktober 2021, 11:06

Foto: Valentin Bianchi

Många ortnamn förknippas med översvämningar detta år; Gävle, New York, Zhengzhou och Pepinster är bara några orter där vattnets förödande kraft har triumferat. På vissa håll summeras försäkringskostnader, på andra håll räknas katastrofen i människoliv.


Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

I New York såg vi dramatiska bilder på hur tunnelbanan vattenfylldes efter stora mängder regn på några få timmar och i Zhengzhou blev just tunnelbanan en dödsfälla efter att Gula flodens vatten runnit ut i staden efter ett långvarigt regn.

I belgiska Pepinster finns det ingen tunnelbana att fylla, men vattnet tog allt i sin väg när det rusade fram mitt i högsommaren många meter över sina breddar. Gatuplanet blev totalt ursköljt och när vattnet sjunkit undan återstod bara förödelsen. Ett massivt regn som föll från långsamtgående oväder hade fyllt upp Vesdre och Hoegne som rinner samman mitt i byn. Några mil västerut började läget i industristaden Liège bli kritiskt när floden Maas fylldes upp av de vallonska biflödena.

Läs även: Pengarna för klimatanpassning räcker inte till

Exakt en månad tidigare är det 30 grader i skuggan när webinariet om torka i Vallonien genomförs. De styrande i regionen har kallat till möte om den alltmer utsatta vattenförsörjningen och de låga vattennivåerna. Nu skulle konsekvenserna diskuteras.

Katastrofen blev den diametralt motsatta, men det är samma klimatförändringar som spökar i bakgrunden.

14 gånger vanligare i framtiden

Den globala uppvärmningen ökar luftfuktigheten i atmosfären vilket leder till fler alltmer intensiva extremoväder. Det är allmängods vid det här laget. Men även stormarnas hastigheter väntas gå ner med klimatförändringarna och ge större regnmängder över mindre ytor, med förödande effekter. Vi pratar om stillastående hällregn i dagar.

Bild 1/3  Två månader efter katastrofen liknar fortfarande de centrala delarna i byn en krigsskådeplats

Foto: Johan Andersson

En nyligen publicerad brittisk studie visar att förekomsten av just sådana här långsamtgående stormar, som den i Belgien i somras, riskerar att bli 14 gånger vanligare i slutet av seklet än i dag. Huvudproblemet hittas högt upp i luftlagren där vindhastigheterna går ner i takt med att temperaturskillnaderna mellan polerna och tropikerna minskar.

Även orkanen Ida, den som vattenfyllde tunnelbanan i New York i augusti, var ett relativt långsamt oväder. Prislappen för dess härjningar väntas bli en av de största i USA:s historia med en uppskattad försäkringskostnad på 31-44 miljarder dollar, enligt Risk Management Solutions. Och nu blir det dyrare att försäkra mer utsatta fastigheter sedan den federala krisberedskapsmyndigheten ändrat reglerna för det nationella programmet för översvämningsförsäkringar. Nya variabler har tagits in för att bättre adressera riskbilden. Enligt Wall Street Journal handlar det om avstånd till vatten, första våningens höjd över vattenlinjen, kostnaden att återbygga huset om det skulle bli väsentligt skadat, och det kommer i några extremfall tiofaldiga premien som försäkringstagare betalar i exempelvis Florida.

I Gävle summerades försäkringskostnaderna efter sommarens översvämningar till en halv miljard kronor, men de lär stiga med tiden. Ganska snart efter att vattnet runnit undan meddelade regeringen att man ökar budgeten för klimatanpassningar till just en halv miljard kronor per år. Trots att det är en ansenlig ökning från tidigare nivåer är det i sammanhanget små medel för stora utmaningar som vår reporter Björn Anderberg rapporterar. 

Lång resa kvar

I helgen möts världens ledare i Glasgow för att adressera klimatförändringarna på COP26. Enligt regeringen väntas just klimatanpassningar blir en av mötets viktigaste frågor där inte minst utvecklingsländer vill se åtagande här snarare än på utsläppsminskningar. 

Vårt besök i Pepinster börjar närma sig sitt slut och det börjar småregna. Ett hundratal prydligt uppstaplade böcker på trottoaren utanför ett övergivet hus längs huvudgatan börjar ånyo suga åt sig väta. Lukten av mögel och instängt möbelmagasin är påtaglig. Bilar ligger på taket lite varstans, marken är underminerad och på sina håll ser man marken i genomskärning med vatten- och elledningar som sista försvar mot ytterligare ras. Utställda containrar fylls långsamt med tiden före den 15 juli. Det kommer att ta lång tid innan vardagen återvänder till dessa trakter. 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.