Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kopparstaden: Det finns stora pengar att tjäna på vindkraft 

Publicerad: 29 januari 2020, 04:01

Vindkraftverk

Foto: Kopparstaden

Faluns allmännyttiga bostadsbolag listar fördelarna med vindkraft. “Jag förstår inte varför så många fastighetsbolag väljer solceller”, säger energichef Kenneth Ahlström till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

KopparstadenFalun

Faluns allmännyttiga bostadsbolag listar fördelarna med vindkraft. “Jag förstår inte varför så många fastighetsbolag väljer solceller”, säger energichef Kenneth Ahlström till Fastighetsnytt.

Kopparstaden äger två vindkraftverk och är tack vare det helt självförsörjande på fastighetsel. Sedan 2007 har bolaget dessutom lyckats minska sin elanvändning med 30 procent.

– Jag förstår inte varför så många fastighetsbolag väljer solceller, fast vindkraft följer användningen mycket bättre, säger Kenneth Ahlström, bolagets energi- och miljöchef.

Han menar att solceller producerar minst då användningen är som högst, nämligen på vintern, och tvärtom på sommaren.

– Även proportionerna är utmanande. 60 procent av vår produktion sker på vintern när behovet är som störst och det skulle krävas ungefär 25 fotbollsplaner med solceller för att producera lika mycket el som vi gör i dag.

Varför väljer många bolag ändå solceller?

– Jag vet faktiskt inte. För många är solceller kanske en profilfråga, det ser bra ut med solceller på hustaket, medan vindkraftverk inte syns på samma sätt. Men många skulle tjäna på att köpa andelar i vindkraftverk, även utifrån en hållbarhetssynpunkt.

Förra året användes 7,7 miljoner kilowattimmar el i Kopparstadens fastigheter, vilket gav ett överskott på 1,6 miljoner. En mängd som sedan kunde säljas vidare till hyresgäster och övriga elmarknaden.

– Vi har effektiviserat oss genom åren och får därför alltid ett överskott vid normal produktion. 2018 var vårt sämsta år, men även då var produktionen 3 procent över användningen.

Kopparstaden har ett serviceavtal med Enercon, tillverkaren av verken, som sköter om driften. Eon administrerar handeln, avräkning månadsvis av inköp och försäljning.

– Vi administrerar skatteredovisning, elcertifikat och handel.

Hur mycket sparar ni på vindkraften?

– Allt beror på elpriserna. Men vi är prissäkrade så länge vi producerar mer än vi använder månadsvis, vilket vi normalt gör. (se graf) Det blir aldrig dyrare för oss än om vi hade köpt själva. För vi säljer all produktion till Eon och köper tillbaka det vi behöver. Om elpriset är högt får vi bra betalt vid överproduktion.

Kopparstaden elproduktion och elanvändning 2019

Första året var priserna höga och då tjänade Kopparstaden cirka 4 miljoner.

–  Men när energiskatten förändrades 2016 så försämrades affären något, men trots det visar vi plusresultat varje år, Kenneth Ahlström.

2019 uppgick resultatet till cirka 750 000 kronor, vilket innebär cirka 10 öre lägre snittpris per kWh än på spotmarknaden, utvecklar han.

Mer om Kopparstaden

- Faluns allmännyttiga bostadsbolag som äger och förvaltar cirka 6 000 lägenheter, 280 lokaler och 610 uthyrningsförråd.  
- Bolaget äger två vindkraftverk som producerar cirka 9,3 miljoner kilowattimmar el per år.

Andra effektiviseringsåtgärder:

- All utomhusbelysning har ersatts med LED-armaturer.  
- Trapphusbelysning har ersatts i samband med renovering och underhåll.  
- Samtliga motorvärmare har tids- och temperaturstyrning, vilket minskar energianvändningen med ca 80 % jämfört mot konventionella motorvärmare.
- 1 050 lägenheter har konverterats från elvärme till vattenburen fjärrvärme.

Källa: Kopparstaden

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

KopparstadenFalun

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.