Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Köp och slit, men släng inte

Publicerad: 14 september 2012, 11:45

Örjan Wikforss

Hans J. Wegner (1914-2007) var en internationellt känd dansk möbelarkitekt. Han stod för mycket av det vi kallar ”Danish Modern” på 1950- och 60-talet. När det moderna bestod av kallt krom lyckades de bästa danska möbelarkitekterna med konststycket att istället använda ljusa, varma träslag.


Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 4, 2012

Hans J. Wegner (1914-2007) var en internationellt känd dansk möbelarkitekt. Han stod för mycket av det vi kallar ”Danish Modern” på 1950- och 60-talet. När det moderna bestod av kallt krom lyckades de bästa danska möbelarkitekterna med konststycket att istället använda ljusa, varma träslag.

Kombinationen av traditionellt möbelsnickeri och modern formgivning blev en internationell framgång som lever än idag. Hans stolar är bekväma, ytterst eleganta och välbyggda; han ansåg att de skulle hålla i femtio år. Tala om uthållighet. Mina egna ärvda Wegnerstolar har nu passerat femtioårsstrecket och jag har ingen tanke på att slänga dem.

Fem lätta läderfåtöljer och ett runt, fjäderlätt bord kom i platta paket för ganska precis femtio år sedan till min far arkitekten Gösta Wikforss. Möbelgruppen har under alla dessa år funnits på arkitektkontoret i Uppsala och under de senaste tio åren på mina arbetsrum på KTH. Jag har flyttat med mig Wegner-gruppen därför att den fungerar så fint för samtal. På så sätt har jag också flyttat med mig en arbetsmiljö jag trivs i och som har gett mig en personlig rymdbubbla på en stor institution.

Sittställningen är verkligen bekväm. Du sitter lätt bakåtlutad, men i en aktiv ställning. Du sitter skönt i lyssnande ställning, samtidigt som du är tillräckligt upprätt för att kunna tala utan att sjunka ihop. Jag har många gånger undrat hur detta kan kombineras så fint som i dessa stolar. Resultatet är att samtalen blir uppriktiga, vänliga och reflekterande. Det går att tala allvar.

Gruppen fungerar också alldeles utmärkt som mötesöppnare. Det är mer regel än undantag att mina gäster börjar med att kommentera möblerna. Det syns på långt håll att detta är något alldeles extra. Och det är klart, att i takt med att dessa möbler numera säljs på de bästa auktionshusen, är det nog vettigt att dom nu står i den egna studion och inte i allmänna lokaler.

Ibland har det hänt att någon student varit aningen nervös och har satt sig med spända axlar på stolens framkant. En av mina första exjobbare var så anspänd att han ramlade av stolskanten och föll ned avsvimmad på golvet. Vi har då talat om ledarskap och hur man kan inleda ett samtal med att jämföra intryck, finna gemensamma nämnare och bekanta sig med varandra. Det handlar om att luta sig bakåt, se varandra i ögonen och börja samspela. Och så är samtalet igång!

Samtal kan sätta spår på olika sätt. En av branschens skarpaste IT-profiler kom cyklande till ett möte. Hur jag än försökte skapa en god samtalsstämning såg han alltmer sammanbiten ut ju längre samtalet pågick. När han till sist skulle resa sig visade det sig att den svettiga skjortan hade fastnat i det tunna, ljusa lädret i stolsryggen. När han reste sig följde stolen med upp i luften. Samtalet är förevigat i den stora mörka fläcken i lädret.

Förevigat är också ett av otaliga handledningsmöten med doktorander. Den effektive doktoranden skulle nödvändigtvis ha med sig en mikrouppvärmd skål med lunchmat till mötet. Den svarta ringen i bordskivan hade jag till en början svårt att överse med. Men allt sådant är naturligtvis förlåtet efter den lysande disputationen.

Mötena har gett påtagliga fysiska spår i träet och lädret. Dessa minnen är kanske det allra mest värdefulla med ­denna möbelgrupp.

Örjan Wikforss
Arkitekt SAR/MSA, professor i projektkommunikation KTH Arkitektur och samhällsbyggnad, Partner i arkitekturanalys sthlm ab
Krönika ur Fastighetsnytt nummer 4, 2012

Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.