Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommuner satsar på byggande i trä

Publicerad: 9 november 2015, 12:48

Bild: Jos/Wikimedia.

Byggindustrin är en storbov vad gäller miljö. En av lösningarna som då och då lyfts fram är att mer borde byggas i trä. Nu har Växjö och Skellefteå kommun skrivit på en avsiktsförklaring när det gäller träbyggande.


Ämnen i artikeln:

SkellefteåVäxjö

Byggindustrin är en av de stora bovarna vad gäller miljö. En av lösningarna som då och då lyfts fram är att mer borde byggas i trä. Idag byggs ungefär tio procent av flerbostadshusen i Sverige i trä.

Nu har Växjö och Skellefteå kommun skrivit på en gemensam avsiktsförklaring när det gäller träbyggande.

Syftet är att verka för att regeringen ska skapa förutsättningar för en långsiktig nationell satsning på träbyggande i landet.

– Trä är framtidens material; förnybart, miljövänligt, vackert, mångsidigt och energieffektivt. Det här innebär att träbyggnation fortsätter vara en prioriterad fråga för oss och vi har nu ett spännande arbete att se fram emot, säger Catharina Winberg (M), ansvarig för bostadsutveckling i kommunstyrelsen i Växjö.

I den har kommunerna bland annat kommit överens om att tillsammans utveckla träbyggnadsstrategier för respektive kommun, i samverkan med andra kommuner – inom ramen för ”Trästad”, en satsning med klimat och rationellt byggande i fokus, som ska tjäna som en inspirationskälla för byggare, arkitekter, planerare och politiker.

I Skellefteå, Västerbottens mest skogrika kommun, har man redan en träbyggnadsstrategi som har som mål att om kommunen är byggherre är det trä som ska gälla.

– I Växjö och Skellefteå är trä inte bara ett byggnadsmaterial utan en grund för forskning, näringsliv och utbildningssektor. Trä är en viktig del i att kunna bygga det hållbara samhället, säger Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö som tillsammans med Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå skrivit på avsiktsförklaringen.

Maria Nordlander

Källa: Växjö kommun

Ämnen i artikeln:

SkellefteåVäxjö

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.