Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommentar: Hållbarhet - den undflyende megatrenden

Publicerad: 16 juni 2021, 14:37

Björn Rundström är chefredaktör på Fastighetsnytt.

Riva och bygga nytt, eller uppdatera och bevara det befintliga beståndet? Det är bara en fråga som branschen brottas med, inte minst med den nya taxonomin som snart är här. Hållbarhet är här för att stanna, men var börjar vi?


Ämnen i artikeln:

Klimatarbetet i fokus

Vid sidan av den avklingande pandemin är det två megatrender som styr det mesta av näringslivets omställning just nu - digitaliseringen och hållbarhetstrenden.

Medan den ena kan ses som relativt lättbegriplig och hanterbar, blir den andra lätt undflyende och diffus. Swishar, delar och handlar online gör vi redan i dag lite till mans, men lägre utsläpp i scoop 3, och dess betydelse för oss här och nu, är svårare att ta in. Målen är lika många som behjärtansvärda. De spänner över en mängd områden med olika avsändare och med olika klassificeringar och certifieringar. Det är här vi hittar hållbarhetsutmaningarna för de svenska företagen.

Läs även: LISTA: 10 börsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier - och största risker 

Vilka ansträngningar bör göras och med vilka ambitioner? Vilka åtgärder ger effekt på klimat, hälsa, jämlikhet, jämställdhet, konsumentskydd på kort respektive på lång sikt? Vad gör samhället mer hållbart och vad ökar aptiten för den ESG-sugne fastighetsinvesteraren? Helt enkelt vilka insatser får bäst avkastning på investerat kapital?

Riktningen är given, men urvalet och prioriteringen blir det svåra. Går det att satsa på allt samtidigt, eller tvingas man välja? Vi har frågat de största noterade fastighetsbolagen hur de arbetar med hållbarhetsutmaningarna i sin vardag - och vad de ser som de viktigaste i sitt hållbarhetsarbete.

Digitaliseringen har redan visat sin skoningslöshet med verksamheter som inte passar in i det nya eller inte kan ställa om på ett lönsamt sätt. Många är de stora och stolta svenska pappersbruken som har förpassats till historieböckerna när marknaden för tidningspapper halverats på några få år. Och kontanthantering är gissningsvis inte heller någon framtidsbransch. 

Riktigt där är vi inte ännu med det som anses vara mindre hållbart. Risken för strandade tillgångar finns ändå där, och rädslan för dessa får redan i dag investerare att skygga för tillgångar inom exempelvis fossila bränslen, tobak, alkohol och vapen.

Frågorna är många och några tänker vi besvara denna vecka i vårt paket om hållbarhetsutmaningarna och hur de största fastighetsbolagen arbetar med dem i sin vardag.

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Klimatarbetet i fokus

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.