Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommentar: Fastighetsnytt granskar branschens hållbarhetsarbete

Publicerad: 21 mars 2022, 14:42

Coronapandemin och nu kriget i Ukraina har fått den mesta uppmärksamheten av medierna de senaste två åren. Bortom rubrikerna finns den dock kvar: klimatkrisen som drabbar oss alla. Nu inleder Fastighetsnytt en granskning av hur fastighetsbolagen agerar och kommunicerar om sitt hållbarhetsarbete.


Ämnen i artikeln:

FastighetsnyttKlimatarbetet i fokus

Fler än 100 miljoner människor drabbas årligen av klimatrelaterade katastrofer enligt Röda korset och siffran kan mycket väl fördubblas till år 2050 om inte utvecklingen vänder snabbt. Det råder en vetenskaplig koncensus om att det är människan som orsakat klimatförändringen, främst med utsläpp av växthusgaser. Och det är här lösningen ligger, att få ner utsläppen av koldioxid och försöka binda den som redan finns.

Ledljuset i omställningen har varit Parisavtalets 1,5-gradersmål som nu har några år på nacken. Vetenskapen är i stort sett enig - att strukturellt arbeta för att uppnå dess mål är den bästa förutsättningen för att vi ska klara oss undan de värsta verkningarna med ett allt varmare klimat.

Läs även: Miljardaffären som får Castellums utsläpp att sticka i väg 

Fastighetsbranschens fotavtryck i den svenska kontexten är stor. Det gäller både nyproduktion och förvaltning. Att ställa om till materialval med lägre koldioxidavtryck, solel, kretsloppstänk och mer återbruk (för att nämna några åtgärder) ger därför stora effekter för samhället i stort, inte bara för sektorn. Därför är det av yttersta vikt att bolagen håller det de lovar och att utvecklingen i hållbarhetsarbetet går åt rätt håll. 

På Fastighetsnytt kartlägger vi nu hur elva fastighetsbolag kommunicerar kring sitt hållbarhetsarbete med fokus på elva parametrar för att se hur utvecklingen går. Vi jämför årets hållbarhetsredovisningar med fjolårets för att hitta skillnader och likheter och så pratar vi givetvis med respektive bolag. Resultaten samlas sedan i trafikljus där grönt innebär förbättring, gult stillastående och rött att utvecklingen har gått bakåt eller att det inte går att hitta några åtgärder alls inom det aktuella området. 

Läs även: LISTA: 10 fastighetsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier – och största risker

Fyra månader har gått sedan COP26 i Glasgow där skärpa klimatmål uppmuntrades och beslut fattades om fördubblat stöd för klimatanpassning till år 2025. Om drygt ett halvår är det dags för ännu toppmöte i FN:s klimatarbete, COP27 i Sharm el-Sheikh. Men det är i vardagen som de stora förändringarna sker och det är där vi främst kan påverka. Nytt sedan några år är också att börsnoterade bolag handlas med premie ju grönare de är. Dessutom står ESG-kriterier allt högre upp på hyrestagare kravspecifikation.

Det finns med andra ord all anledning att ytterligare förstärka bevakningen av vår sektors hållbarhetsarbete. Först ut är Castellum

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.