Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Hållbarhet

Klimatanpassning behöver prioriteras

Publicerad: 26 mars 2015, 15:00

Sara Haasmark

I Sverige skulle kommunerna kunna vara nyckelaktörer i det pågående arbetet mot en ökad klimatanpassning. Så är det inte idag.


Ämnen i artikeln:

Sara Haasmark

I Sverige skulle kommunerna kunna vara nyckelaktörer i det pågående arbetet mot en ökad klimatanpassning. Så är det inte idag. Enligt uppgift från SMHIs senaste klimatrapport har endast ett fåtal av landets 290 kommuner en klimatstrategi som tar upp den egna kommunens klimatutmaningar och hur anpassningen till dem är tänkt att ske.

Men strategier behövs. Medeltemperaturen i Sverige förväntas fortsätta att öka och i slutet av detta århundrade kommer den beräknade årsmedeltemperaturen att vara 2-6 °C högre än under perioden 1961-1990. Dessutom beräknas årsnederbörden öka med 10-30 % och växtsäsongen att förlängas med 100 – 140 dagar samt havsnivån stiga med mellan 30-50 centimeter. Vi kommer även få se fler extrema väderhändelser som värmeböljor och skyfall.

Om inte kommunerna arbetar strategiskt med sin klimatanpassning uppstår ett glapp mellan den anpassning som sker på nationell nivå, eller hos länsstyrelserna, och det arbete som sker hos enskilda fastighetsägare. Men klimatförändringar är inte längre något som hör framtiden till, det pågår här och nu, och då kan vi inte acceptera något glapp.

Kommuner måste bland annat kartlägga det ur klimatsynpunkt behöver göras anpassningar. Verktyg och hjälpmedel samt strategier bör tas fram över hur anpassningar ska göras för att motverka klimatförändringarna.

På fastighetsnivå innebär en klimatanpassning att fastighetsägaren kartlägger risker, identifierar kritiska fastigheter och beslutar vilka åtgärder som är lämpliga. Dessutom kan både information och utbildning vara nödvändig. På kommunal nivå handlar det om förändringar i ekologiska-, sociala- och/ eller ekonomiska system till följd av förväntade klimatför­ändringar. Klimatanpassning är i mångt och mycket förändringar i processer, metoder och strukturer- antingen i syfte att mildra negativa förväntade effekter eller i syfte att utnyttja nya möjligheter som uppstår till följd av klimatförändringarna. Det här tänket saknas i alltför många kommuner i dag. Och det finns stora pengar att spara om det görs på ett klokt sätt. Under sommaren 2014 kom det vid ett skyfall i Malmö så mycket regn att översvämningarna orsakade skador för mer än 250 miljoner kronor.

Den 28 mars kl. 20.30 kommer städer, ikonbyggnader, företag, kyrkor, privatpersoner och organisationer runt om i världen och i Sverige att släcka ljuset för att uppmärksamma klimatfrågan. Jag hoppas att kommunerna i Sverige inte bara ser årets Earth hour som en påminnelse om att minska klimatpåverkan utan även som en påminnelse om att klimatanpassning nu är alldeles nödvändig.

Sara Haasmark
Hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm

Ämnen i artikeln:

Sara Haasmark

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.